Szlovákia vörösbe borult, Peter Pellegrini lesz a következő köztársasági elnök

A vártnál nagyobb különbséggel dőlt el, hogy a kormánypárti Peter Pellegrini lesz Szlovákia következő köztársasági elnöke. A leendő államfő kijelentette, hogy a kormányt segíteni fogja programja végrehajtásában, de nem lesz kritika nélküli csodálója.

Április 6-án tartották Szlovákia elnökválasztásának második fordulóját, ahol Peter Pellegrini és Ivan Korčok között dönthettek a választók. A választásokért és a pártok finanszírozásáért felelős szlovák állami bizottság hivatalosan is megerősítette, hogy Pellegrini nyerte a választást 53,12 százalékos támogatottsággal, míg Korčok 46,87 százalékot ért el.

Pellegrini győzelmi beszédében megköszönte a bizalmat, kiemelve a szlovákiai kisebbségek szavazatait. Hangsúlyozta, hogy békéért fog dolgozni, és nem lesz kritika nélküli támogatója a kormánynak. Robert Fico miniszterelnök és Ivan Gasparovic volt köztársasági elnök is gratulált neki. Pellegrini azt ígérte, hogy elnökként támogatni fogja a kormányt és Szlovákia békés oldalon maradását fogja előmozdítani, valamint erős tagja maradnak az EU-nak és a NATO-nak.

Ivan Korčok elfogadta a vereségét és gratulált Pellegrininek, ugyanakkor kritizálta a kormánypártokat és Pellegrini kampányát. Korčok a fiatalok elvándorlását és az ország nyugati hovatartozásának megkérdőjelezését jelölte meg fő problémaként. Korčok elismerte vereségét, de kritizálta Pellegrinit félelemkeltésért, és véleménye szerint Ukrajna fegyverszállítmányainak leállítása Oroszországnak kedvezne.

A szlovákiai magyarok és az első fordulóban harmadik helyezett Stefan Harabin támogatói döntő szerepet játszottak Pellegrini győzelmében. A választási részvétel a második fordulóban 61,1 százalék volt, ami a szlovák elnökválasztások történetében a legmagasabbnak számít.

Szlovákiában a köztársasági elnöknek korlátozott hatalma van, de Pellegrini megválasztásával Fico nem kell attól tartania, hogy az államfő ellene fog dolgozni. Pellegrini beiktatása június 15-én várható. Az elnök vétózhat törvényeket, vagy megtámadhatja azokat az alkotmánybíróságon, és ők nevezik ki az alkotmánybírákat is, akik kulcsszerepet játszanak Fico reformjainak vitájában. Pellegrini hangsúlyozta: győzelme azt jelenti, hogy a kormány támogatást kap céljaihoz és nem kell egy "ellenzéki opportunista hatalmi központtal" szembenéznie.

Az új szlovák államfőnek még szombat éjjel Szijjártó Péter is gratulált.

“Gratulálunk, Elnök úr!! Újabb megerősítés a szuverenitásvédő és békepárti erőknek!” – írta a külgazdasági és külügyminiszter.

Pellegrini korábban volt már miniszterelnök is, miután Robert Fico belebukott a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolása utáni botrányba. A 2020-as választási vereség után ellenzékben politizált, kilépett a Smerből, és ekkor alapította meg a Hlast. A tavalyi országgyűlési kampányig nem is beszélt Ficóval, majd mégis őt segítette hatalomba koalíciós partnerként.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is gratulált az új szlovák köztársasági elnöknek. Twitter-oldalán közzétett üzenetében Orbán Viktor "elsöprő győzelemnek" nevezte Pellegrini sikerét, amit "nagy győzelemnek az emberek számára és a béke szószólói számára szerte Európában" értékelt.