Peter Pellegrini, Szlovákia leendő államfője

Új fejezet nyílik Peter Pellegrini politikai életében, aki a héten Szlovákia köztársasági elnökévé választott, ezzel pályafutása csúcsára érve. Pellegrini a politikai közéletben eltöltött több mint 22 év után veszi át a Grassalkovich-palota kulcsait Zuzana Caputovától június 15-én.

Peter Pellegrini, a Hlas-SD szociáldemokrata párt és a parlamenti házelnök, az elnökválasztás második fordulójában aratott győzelme után lesz Szlovákia történetének az első politikusa, aki mindhárom legfőbb közjogi méltóságot betöltötte karrierje során. Pellegrini politikai karrierje 2002-ben indult a Smer pártban, ahol először parlamenti asszisztensként, majd különböző kormányzati pozíciókban tevékenykedett, többek között államtitkárként és miniszterelnökként is szolgált.

Besztercebányán született 1975-ben, és pénzügyi szakon végzett az egyetemen. Politikai pályafutását a Smer pártban kezdte, ahol gyorsan előléptek, és már 2006-ban bekerült a szlovák parlamentbe. Pellegrini a Fico-kormányban államtitkárként dolgozott, ahol az utolsó pillanatos módosítójavaslatok mestere volt, és jó érzéke volt a napi politikához.

Karrierje során több botrány is érintette, többek között a pénzügyőrség korábbi vezetője, Frantisek Imrecze vallomásában említett 150 ezer eurós kenőpénz ügye, amit állítólag egy pezsgődobozban kaptak meg. Pellegrini tagadja a vádakat, és a rendőrség nem indított ellene eljárást, mivel csak közvetett információk álltak rendelkezésre.

Miniszterelnökként történő kinevezése is váratlanul érkezett, miután a Jan Kuciak újságíró és barátnője meggyilkolása után kirobbant tüntetések következtében Robert Fico lemondott. Pellegrini ebben a szerepben önálló szereplővé nőtte ki magát, és népszerűvé vált jó kommunikációs képességei és barátságos megnyilvánulásai révén.

A Smeren belüli belharcok során Pellegrini nyilvánosan szólította fel Ficót a lemondásra, majd a választások után kilépett a pártból, és megalapította a Hlas-SD-t, amely egy nyugatias szociáldemokrata pártként indult. A tavalyi előrehozott választások után Pellegrini került királycsináló szerepbe, és végül a Smer és az SNS partnereként döntött a kormányzás mellett.

Pellegrini kampányában a miniszterelnök álláspontját visszhangozva követelte az Ukrajnának szánt fegyvertámogatások leállítását és a béketárgyalások mihamarabbi megkezdését, miközben a Putyinnal folytatott kommunikáció fontosságáról is beszélt. Ezenkívül luxus életvitele is gyakran támadások célpontja volt, például amikor kiderült, hogy egy drága lakást vásárolt, amelynek finanszírozása kérdéseket vetett fel.

(Borítókép: Robert Fico (j) gratulál Peter Pellegrininek (b) a szlovák elnökválasztás második fordulója után, 2024. április 7-én. Fotó: Zuzana Gogova / Getty Images Hungary)