Káoszba fordult a turistaparadicsom, Rolexek buktathatják meg az elnököt

Hat év alatt hat elnököt fogyasztott el Peru, és könnyen lehet, hogy hamarosan egy hetedikre is szükség lesz, mivel a jelenlegi államfő, Dina Boluarte politikai válságba került a vagyonosodásával kapcsolatos kérdések miatt, és a lemondását követelik.

A Rolex-botrány

Húsvét hétvégéjén több tucat rendőr és ügyész razziát tartott Dina Boluarte otthonában és irodájában, hogy bizonyítékokat keressenek az elnök titkolt meggazdagodásának ügyében. A nyomozást az indította el, hogy Boluarte luxusórákat birtokol anélkül, hogy bizonyítani tudná, hogyan jutott hozzájuk.

Márciusban egy politikai Youtube-műsorban (La Encerrona) több ezer Boluartéról készült fotót vizsgáltak meg, és kiderült, hogy számos Rolex órát viselt, amelyek értéke 14 és 25 ezer dollár között mozog.

Március 18-án a perui ügyészség előzetes eljárást jelentett be Boluarte ellen állítólagos tiltott meggazdagodás és a drága Rolexek tulajdonjogának dokumentumokban való be nem vallásának elmulasztása miatt.

A razzia során a nyomozás szempontjából "érdekes elemek" kerültek elő, köztük legalább egy Rolex óra, egy Datejust 36-os modell, amelynek vásárlási dátuma 2023. július 8. volt.

Mi jöhet most?

Boluarte hat minisztere, köztük a belügyminiszter, már lemondott a botrány miatt. Ellenfelei "tartós erkölcsi alkalmatlanság" miatt indítványozták a vádemelést, amihez a perui alkotmány szerint nem szükséges a jogi vétségek bizonyítása.

Boluarte már két kísérletet is túlélt a vádemelési eljárás megindítására, de a kongresszusban a jobboldali törvényhozók többségben vannak és támogatják őt, így a vádemelés nem valószínű.

Rezeg a léc, vagy mégsem?

Boluarte népszerűségét a mostani botrány és az elődje, Pedro Castillo 2022-es leváltása miatti tüntetések során történt erőszakos cselekmények kikezdték.

Elemzők szerint Boluarte valószínűleg 2026-ig hivatalban marad, mivel a jobboldali politikai tömbökkel kötött egyezségek miatt a kongresszus nem akarja őt felelősségre vonni.

Politikai válság Peruban

Az elmúlt három évtizedben szinte minden magas rangú tisztviselő vagy volt perui elnök ellen nyomozást folytatott az ügyészség, vagy korrupciós ügyekbe keveredtek.

Pedro Pablo Kuczynski, Martin Vizcarra, Manuel Merino és Francisco Sagasti után Pedro Castillo lett megválasztva, akit szintén vád alá helyeztek, majd Dina Boluarte került hatalomra.

Castillo jelenleg ugyanabban a börtönben ül, mint egy másik volt elnök, Alejandro Toledo, és egy darabig osztoztak a börtönben Alberto Fujimori volt elnökkel is.