Brit segítség a Gázai övezetnek

Nagy-Britannia hadihajót küldött a Földközi-tenger keleti részére, hogy támogassa a Gázai övezet palesztin lakosságának szánt segélyszállítmányok eljuttatását. A londoni védelmi minisztérium vasárnapi közleménye szerint a hajó feladata egy nemzetközi tengeri humanitárius folyosó kialakításának segítése lesz Ciprus és a Gázai övezet között.

A segélyszállítmányok várhatóan május elején indulhatnak meg ezen a folyosón. A brit királyi légierő (RAF) repülőgépei az elmúlt hetekben öt alkalommal dobtak le több mint 40 tonna segélycsomagot ejtőernyővel Gáza partjainál, amelyek víz, liszt és csecsemőtápszer formájában érkeztek a palesztin lakossághoz. Továbbá, Nagy-Britannia a múlt hónapban több mint kétezer tonna élelmiszert szállított szárazföldi úton a Gázai övezetbe.

A brit kormány által összeállított külön segélyszállítmány 150 tonnát tett ki, amely tartalmazott 13 440 takarót, 840 családi méretű sátrat, hatezer matracot és több mint háromezer női higiénés készletet. A Gázában működő Nagy-Britannia által telepített tábori kórház már több mint háromezer embernek nyújtott ellátást, akik közül csaknem a fele gyermek.

David Cameron brit külügyminiszter a The Sunday Times-ban megjelent írásában kiemelte, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, és Nagy-Britannia támogatja e jog érvényesítését, de nem minden feltétel nélkül. Cameron szerint a brit kormány elvárja Izraeltől, hogy tartsa magát a nemzetközi humanitárius törvényekhez.

A Hamász iszlamista terrorszervezet tavaly október 7-én hajtott végre terrortámadást Izrael déli térségében, amelyben 1200 ember vesztette életét és háromezer sérült meg. A Hamász fegyveresei 240 túszt hurcoltak Gázába, akik közül többségük még mindig fogságban van. Izrael ezután hadműveleteket indított a Hamász politikai és katonai gépezetének felszámolására. David Cameron "megszálló hatalomnak" nevezte Izraelt, és felszólította az izraeli kormányt a gázai hadműveletek humanitárius célú szüneteltetésére.

Az Egyesült Királyság továbbra is elkötelezett a Gázai övezeti segélyszállítmányok mellett, annak ellenére, hogy a napokban hét segélymunkást bombáztak le az izraeliek Gázában, ami nemzetközi felháborodást váltott ki. David Cameron szerint a tengeri folyosón történő segélyeket folytatni kell, mivel az övezetben élők az éhínség szélén tántorognak. A brit Királyi Haditengerészet szombaton akcióba lépett, hogy segítsen a Gázai övezetbe juttatni a szükséges segélyeket, miközben Cameron külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az ott rekedt palesztin nép az éhínség szélén áll.

David Cameron bejelentette a Királyi Haditengerészet egy hajójának és 4400 tonnányi segélynek a sürgősségi szállítását, és kijelentette, hogy az Egyesült Királyság továbbra is elkötelezett amellett, hogy eljuttassa a segélyt azokhoz, akiknek olyan nagy szükségük van rá. Grant Shapps védelmi miniszter megerősítette, hogy a haditengerészet egyik hajója úton van a Földközi-tenger keleti részére.

Az Egyesült Államok vezette tengeri folyosóhoz való csatlakozásra a hét segélymunkás múlt heti meggyilkolása miatt feldühödött nemzetközi közösség készteti a szigetországot. A művelet részeként egy új, ideiglenes mólót hoznak létre a Gázai övezet partjainál, ahonnan közvetlenül a blokád alá vont területre lehet eljuttatni a segélyeket anélkül, hogy a határon vissza kellene fordulniuk. A szállítmányokat az izraeli tisztviselők Larnacában ellenőrzik, mielőtt elindulnának.