Max Verstappen győzelme a Japán Nagydíjon

Max Verstappen, a Red Bull háromszoros világbajnoka megnyerte a 38. Formula-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítve vezető pozícióját az egyéni bajnoki pontversenyben. A versenyen Sergio Pérez a második, míg Carlos Sainz a harmadik helyen végzett. Verstappen az első szabadedzésen futotta a leggyorsabb kört, míg Oscar Piastri a második edzésen bizonyult a leggyorsabbnak. A verseny külön jelentőséggel bírt, mivel éppen tíz évvel ezelőtt történt Jules Bianchi tragikus balesete ugyanezen a pályán.

A futamot egy baleset zavarta meg, amelyben Daniel Ricciardo és Alexander Albon érintett volt, ami piros zászlós megszakítást eredményezett. A verseny újraindítása után Verstappen dominált, több mint 12 másodperces előnnyel nyerve meg a versenyt Pérez előtt. Sainz is dobogós helyen végzett, amivel segítette a Ferrari csapatát az építők bajnokságában való erős pozíció megtartásában.

A Mercedes csapatának stratégiája nem vált be, George Russell csak a hetedik helyen tudta megelőzni Piastri-t. Charles Leclerc Ferrarija szintén taktikailag küzdött, végül a negyedik helyen zárt Sainz mögött. Hamilton abroncsválasztással kapcsolatos nehézségekkel küzdött, így pozíciókat veszített Norris és Pérez javára. Leclerc azonban erős visszatérést mutatott egy korai kerékcserét követően, de végül nem tudta megtartani a harmadik pozíciót, mivel Sainz az utolsó körökben jobb tempót diktált, és átvette a dobogós helyet.

Verstappen a verseny végén kényelmes előnnyel szerezte meg 57. F1-es győzelmét, sorozatban harmadik sikerét aratva a japán pályán. A Red Bull számára tökéletes hétvége volt, hiszen Pérez a második helyen végzett, remekül tartva a pozícióját, a kerékcseréknél pedig kiváló munkát végzett a szerelőcsapat. Sainz visszatért a dobogóra a Melbourne-i győzelme után. A pontszerzők között szerepelt még Leclerc, Norris, Alonso, Russell, Piastri, Hamilton, és a hazai közönség nagy örömére pontokat szerző Cunoda.

A világbajnoki idény két hét múlva Kínában folytatódik.