Lengyel önkormányzati választások: a kormánypártok előnyben, de az ellenzék is erős

Az exit poll eredményei alapján a lengyel kormánykoalíció és az ellenzék is győzelmet hirdetett a vasárnapi önkormányzati választásokon, ahol a Jog és Igazságosság (PiS) pártja országosan a legerősebbnek bizonyult, de a kormánykoalíció együttes eredménye még kiemelkedőbb lett.

A nem hivatalos adatok szerint a PiS 33,7 százalékos, míg a kormánykoalíció pártjai összesen 52,2 százalékos támogatottságot kaptak a megyegyűlések tagjaira leadott szavazatok alapján. A koalíción belül az Új Baloldal 6,8 százalékot, a miniszterelnök Polgári Koalíciója (KO) 31,9 százalékot, míg a Harmadik Út, amely a Parasztpártból és a Lengyelország 2050 pártból áll, 13,5 százalékot ért el.

A nagyvárosokban a miniszterelnök pártja, a Polgári Koalíció különösen jól szerepelt. Varsóban Rafal Trzaskowski főpolgármester 59,8 százalékos eredménnyel megőrizte pozícióját, ami felveti a lehetőségét annak, hogy ő lehet a párt jelöltje a 2025-ös köztársaságielnök-választáson. Gdanskban és Katowicében a Polgári Koalíció jelöltjei még nagyobb többséggel nyertek, más megyeszékhelyeken pedig első helyezettként jutottak a második fordulóba.

Donald Tusk miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke egyaránt elégedettségüket fejezték ki az eredményekkel kapcsolatban, mindketten győzelemről beszéltek saját pártjuk számára.

A választási részvétel viszont alacsony volt, a jogosultaknak csupán 51,5 százaléka vett részt a szavazáson, ami kevesebb, mint az előző, 2018-as helyhatósági választáson (54,9 százalék). A kormánykoalíció szavazóinak egy része az októberi választások utáni elkeseredettség miatt maradhatott otthon, ami az alacsony részvételi arány egyik lehetséges magyarázata lehet.

A kormány decemberi megalakulása óta számos nehézséggel küzd, többek között egy ellenséges köztársasági elnökkel, Alkotmánybírósággal és az előző többségtől örökölt tisztségviselőkkel szemben, ami nehezíti a számukra kedvezőtlen jogszabályi környezet megváltoztatását.

Az IPSOS közvéleménykutató-cég által készített exit poll eredmények szerint a 16 lengyelországi vajdaság közül a Polgári Koalíció 10-ben, a Jog és Igazságosság (PiS) pedig 6-ban győzött. Az önkormányzati koalíciók alakításakor a KO feltehetőleg más kormánykoalíciós partnerekkel lép majd szövetségbe, így több mint 10 vajdaságot is irányíthat majd.

A hivatalos és végleges eredményekre még várni kell, amelyek meghatározzák, hogy melyik párt melyik megyét irányíthatja, és hogy milyen koalíciók alakulnak ki a megyei közgyűlésekben. Az első forduló végleges eredményeit az országos választási bizottság legkésőbb szerdára ígérte.