A NATO főtitkára a háború befejezéséről és Ukrajna döntéséről beszélt

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg szerint Ukrajnának kell majd eldöntenie, milyen kompromisszumokat hajlandó megkötni a háború befejezése érdekében.

Jens Stoltenberg a BBC vasárnapi politikai magazinműsorában beszélt arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök meg van győződve az orosz fegyveres erők győzelméről az ukrajnai hadszíntéren. A NATO főtitkára szerint fontos, hogy világos üzenetet küldjenek Putyinnak, miszerint Oroszország nem fog győzni, és tárgyalásokat kell kezdeményeznie egy olyan békéről, amely Ukrajna szuverenitását és függetlenségét biztosítja.

Stoltenberg reagált arra a felvetésre is, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem hajlandó területi engedményekre. A NATO főtitkára kiemelte, hogy bár a legtöbb háború tárgyalóasztalnál ér véget, a tárgyalások eredménye szorosan összefügg a hadszíntéri helyzettel. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna feladata lesz eldönteni, milyen kompromisszumokat hajlandó megkötni, de támogatni kell őket abban, hogy olyan helyzetbe kerüljenek, ahol elfogadható eredményeket érhetnek el a tárgyalások során.

A NATO főtitkára hozzátette, hogy Oroszországot a katonai segítségnyújtás révén lehet rávenni arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön, és elfogadjon egy olyan megoldást, amely Ukrajna függetlenségét és demokratikus európai státuszát garantálja.

A szélesebb biztonsági kihívások kapcsán Stoltenberg elmondta, hogy a NATO továbbra is regionális védelmi szervezet, de globális fenyegetésekkel is szembe kell néznie, amit az ukrajnai háború is jól példáz. Kiemelte, hogy Kína segítséget nyújt az orosz hadigazdaságnak, cserébe pedig Oroszország a jövőjét adja zálogba Pekingnek. Emellett jelentős haditechnológia-csere is zajlik Oroszország, Irán és Észak-Korea között, ami egyre szorosabb szövetséget jelez az önkényuralmi hatalmak között.