Görögországban több tucat erdőtűz pusztít

Magas szintűre emelte a görög kormány az erdőtüzek kockázatát, miután az ország több pontján kisebb tüzek keletkeztek. A tűzoltóság tájékoztatása szerint szombaton 12 óra alatt összesen 71 tüzet jelentettek, amelyek közül a legtöbbet sikerült megfékezni, de Krétán még vasárnap reggel is égett egy tűz. A tűzoltók szerint a tüzekben eddig hárman sérültek meg könnyebben.

A görög klímaminisztérium figyelmeztetése szerint erős, akár 60 kilométer/óra sebességű szél is várható, amely tovább növelheti a tüzek kialakulásának esélyét. Az athéni régióban, a Kükládok-szigetcsoporton és Krétán a polgári védelmi szolgálatok a legmagasabb, négyes szintű készültséget rendelték el, ami a "nagy tűzveszély" kategóriájába sorolja a helyzetet.

Az idei téli időjárás is előrevetítette a problémákat: 11,8 Celsius-fokos átlaghőmérsékleti rekordot mértek, ami a szárazság jele lehetett. Április eleje óta szintén magas a hőmérséklet, kedden Krétán elérte a 31 Celsius-fokot. Görögországban, hasonlóan a Földközi-tenger más részeihez, tavaly nyáron hosszan tartó hőhullám sújtotta a területet, amely során 20 ember vesztette életét, és közel 175 ezer hektárnyi terület égett le.