Globális politikai és gazdasági körkép: Kihívások és változások

Az olasz költségvetési hiány, a török politikai küzdelmek, a francia sztrájkfenyegetés, a német kannabisz legalizálás és a szlovák elnökválasztás kiemelkedő eseményei jelentősen befolyásolják Európa jelenlegi politikai és gazdasági helyzetét.

Az olasz költségvetési hiány továbbra is aggodalomra ad okot, hiszen az ország a GDP 7,2 százalékát kitevő deficitjével halad az újabb túlzottdeficit-eljárás felé. Giancarlo Giorgetti pénzügyminiszter szerint Olaszországnak legalább 2026-ig kell várnia, hogy a hiányt az EU által előírt 3 százalék alá csökkentse. A római kormány új gazdasági célkitűzéseket és előrejelzéseket tervez bemutatni, amelyek szerint az idei növekedés várhatóan eléri az 1 százalékot, meghaladva ezzel a közgazdászok 0,6 százalékos becslését. Az Európai Unió azonban jelenleg más területekre, például a közlekedés zöldítésére koncentrál, ahol a biciklizés előtérbe helyezésével kívánják megduplázni a kerékpárral megtett kilométerek számát 2030-ra.

Újfent sztrájkveszély fenyeget Franciaországban

Franciaországban a közalkalmazottak, köztük a kórházi dolgozók és a tömegközlekedési alkalmazottak, sztrájkot terveznek a párizsi olimpia idejére, amennyiben nem kapnak bónuszt. A sztrájk július 26. és augusztus 11. között valósulhat meg. A francia kormány emellett a munkanélküli segélyezés rendszerének átalakítását tervezi, hogy ösztönözze a munkanélkülieket az új állás keresésére, mivel a költségvetési deficit még mindig magas. Soós Eszter, a Milton Friedman Egyetem adjunktusa szerint a nyugdíjkorhatár emelése elleni korábbi tüntetések után most korlátozott mértékű ellenállás várható.

Csetlik-botlik a török országvezetés

Törökországban Recep Tayyip Erdogan elnök és az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) nehéz helyzetbe került a helyi választásokon elszenvedett vereség után. A megélhetési válság kezelésében mutatkozó kudarcok és az ellenzék népszerűsége miatt felmerül a kérdés, hogy Erdogan elnök módosítja-e a politikáját. Szigetvári Tamás, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa szerint a gazdasági racionalitás nem mindig vezérelte Erdogan döntéseit, és a jövőben is hiteles monetáris politikára lesz szükség. Törökország éves inflációja 68,5 százalékra emelkedett márciusban, és a közgazdászok további kamatemelésre számítanak.

A német kormány sem lazíthat

Németországban életbe lépett a kannabisz ellenőrzött legalizálását célzó törvény, amely lehetővé teszi a felnőttek és a kannabiszklubok számára a kábítószer korlátozott mennyiségű termesztését és birtoklását. Az ellenzék és a gazdasági elit is bírálja a kormánykoalíciót, utóbbiak a gazdasági döntések miatt vesztették el a bizalmat a kormány iránt.

Peter Pellegrini Szlovákia új államfője

Szlovákiában Peter Pellegrini nyerte a szlovák elnökválasztás második fordulóját, így június 15-től ő lesz az ország új államfője. A választási részvétel kiemelkedően magas volt, Pellegrini a szavazatok 53,12 százalékát szerezte meg. A magyarok lakta járásokban is győzött, kiemelkedő eredménnyel.