Leszerepeltek a magyar birkózók Bakuban: 0 férfi és 1 női olimpiai kvóta jött össze

Négy-négy kötött- és szabadfogású, valamint öt női birkózó próbált olimpiai részvételt szerezni a hétvégi olimpiai kvalifikációs versenyen Bakuban, de csupán Nagy Bernadettnek sikerült kvótát szereznie.

A magyar csapat számára nem alakult jól a bakui olimpiai kvalifikációs verseny, hiszen a részt vevő birkózók közül egyedül a 76 kilós súlycsoportban versenyző Nagy Bernadett tudott kvótát szerezni. Nagy előbb egy olasz, majd egy U20-as Európa-bajnok belarusz ellenfelet győzött le, végül pedig a kvótamérkőzésen 2-0-ra verte a korábbi Eb-ezüstérmes francia Pauline Lecarpentiert.

A többi magyar versenyzőnő közül Orsós Sztalvira, aki háromszoros Európa-bajnokként indult az orosz színekben, már a negyeddöntőben kiesett, miután meglepetésre vereséget szenvedett a világ- és Európa-bajnoki harmadik német Annika Wendlétől. Bognár Erika és Szabados Noémi egy-egy győzelem után a legjobb nyolc között estek ki, míg Elekes Enikő a 62 kilós nyolcaddöntőben maradt alul.

A férfiak közül a kötöttfogásúaknál Váncza István és Lévai Zoltán jutottak el a kvótamérkőzésig, de mindketten kikaptak, így nem szereztek kvótát, akárcsak Szőke Alex és Vitek Dárius.

A szabadfogású férfiak mezőnyében Püspöki Patrik már az első meccsén kikapott, Kuramagomedov Murad pedig az első körben még győzött, de a következőben az olasz Frank Chamizótól szenvedett vereséget. Bajcajev Vlagyiszlav és Ligeti Dániel is a legjobb nyolc között búcsúztak.

Jelenleg három magyar birkózónak van olimpiai kvótája: Nagy Bernadett mellett a szabadfogású 65 kilós Muszukajev Iszmail és a kötöttfogású 87 kilós Losonczi Dávid is biztos résztvevője lehet a játékoknak. A többi versenyzőnek a májusi isztambuli világkvalifikációs tornán lesz lehetősége kvótát szerezni.