Kun Anna doppingvétség miatt valószínűleg nem lehet ott az olimpián

A Magyar Antidopping Csoport vezetője, Tiszeker Ágnes szerint kevés esély van arra, hogy a doppingvétség miatt vizsgált magyar vívó, Kun Anna részt vehessen a párizsi olimpián.

Kun Anna, a világranglista negyedik helyén álló párbajtőröző esetében, aki az olimpián éremesélyesnek számított, azért indult eljárás, mert tizenkét hónapon belül háromszor nem találták meg a doppingellenőrök az általa megadott helyen és időben. Tiszeker Ágnes a Sportrádióban a Nemzeti Sport szemléje alapján elmondta, hogy az eljárást a Nemzetközi Mintavételi Bizottság végzi a Nemzetközi Vívószövetség megbízásából.

A MACS vezetője kiemelte, hogy bár senki sem gondolja, hogy Kun tiltott szert használt, a szabályok szerint tizenkét hónapon belül három sikertelen mintavétel eljárást von maga után. Tiszeker reméli, hogy az esetleges eltiltás nem lesz olyan hosszú, ami kettétörhetné a sportoló karrierjét.

Kun Anna közleményében azt állította, hogy a hollétére vonatkozó információkat nem tudta pontosítani az adminisztrációs rendszerben, külső körülmények miatt bekövetkezett adminisztrációs hiba következtében. A vívó jogi képviselője és csapata azon dolgozik, hogy bebizonyítsák, a regisztrált mulasztások nem önhiba miatt történtek.

Tiszeker Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy a sportolóknak rendszeresen tartanak tájékoztatókat, hogy elkerüljék az ilyen figyelmetlenségekből, fegyelmezetlenségekből és mulasztásokból eredő hibákat. Megjegyezte, hogy nem különösebben nehéz egy hatvan perces idősávot megadni az ellenőröknek 24 órán belül, amit egy telefonos applikáción keresztül bármikor meg lehet változtatni.

A MACS vezetője szerint a jogerős döntés meghozatalának időpontja bizonytalan, de az elsőfokú határozat akár egy hónapon belül is megszülethet.