Így roskad rá az égbolt a Manchester Unitedre a 100. perc környékén

A futballmeccsek hossza egyre inkább meghaladja a 90 percet, különösen a Premier League-ben, ahol a 2023-2024-es szezonban a Manchester United gyakran kerül hátrányos helyzetbe az extrém hosszabbítások miatt. A Chelsea elleni, Cole Palmer által a 100. és 101. percben eldöntött 4-3-as vereség csupán a jéghegy csúcsa.

A labdarúgó-mérkőzések hosszának növekedése a 2022-es katari világbajnokság óta figyelhető meg, ahol a FIFA illetékesei megállapították, hogy a játékidő több mint egyharmada holt időnek számít. A Premier League-ben ezért a játékvezetőknek kötelezővé vált, hogy a gólok utáni újrakezdéseknél, szabadrúgásoknál, cseréknél és gólörömöknél elpocsékolt időt hozzáadják a meccs hosszához. Ennek eredményeképpen jöttek létre az akár 100–105 perces mérkőzések.

A hosszabbításban esett gólok száma is növekszik, és a Manchester United többször is kárvallottja volt ennek a szezonban. A legkésőbb esett Premier League-gól rekordját Oli McBurnie állította fel 2024. január 21-én, amikor a Sheffield United a West Ham elleni meccsen a 102. percben szerzett gólt.

Cole Palmer a Chelsea játékosaként mesterhármast szerzett a Manchester United ellen, ezzel ő lett a 200. játékos, aki ezt a teljesítményt elérte a Premier League történetében. Az első triplázást Eric Cantona érte el 1992-ben, míg a legtöbb mesterhármast Sergio Agüero szerezte.

A Manchester United hat gólt kapott a 95. perc után a jelenlegi bajnokságban, többek között Pedro Neto, Gabriel Jesus és Alex Iwobi góljai is ebben az időszakban estek. A Unitednek voltak válaszai is, például Kobbie Mainoo révén, de a késői gólok gyakran meghatározóak voltak a végeredmény szempontjából.

A Premier League 32. fordulójában a címvédő Manchester City a Crystal Palace elleni mérkőzésen, bár korai hátrányba került, végül magabiztos győzelmet aratott, így 70 ponttal a tabella második helyére került. A Manchester City a 3. percben kapott gólt, de tíz perccel később egyenlített, majd a második félidőben bebiztosította a 4-2-es győzelmét, amelyben Kevin De Bruyne két góllal járult hozzá a sikerhez. A Liverpool még nem lépett pályára a fordulóban, így a bajnoki címért folytatott versenyfutás továbbra is kiélezett marad a két csapat között. Az Arsenal háromgólos győzelmet aratott a Brighton otthonában, ezzel ideiglenesen átvette a vezetést a Liverpooltól a bajnoki tabellán. A Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Liverpool vasárnap lép pályára a Manchester United otthonában, ahol a szezon során eddig tapasztalt késői gólok miatt különösen fontos lesz a koncentráció a mérkőzés utolsó perceiben.

A játéknap további mérkőzései között szerepelt a magyar válogatott Kerkez Milost foglalkoztató Bournemouth is, amely a Luton Town vendégeként hajrában kapott góllal alulmaradt, így megszakadt öt kör óta tartó veretlenségi sorozata. Az Aston Villa fordulatos meccset játszott a Brentforddal, végül 3-3-as döntetlent értek el, míg a Tottenham Hotspur a Nottingham Forest elleni mérkőzésére készül. Az Arsenal a Premier League-ben idén még veretlen, és kedden a Bayern München ellen lép pályára a Bajnokok Ligája-negyeddöntőjében.