Szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta Oroszországban a legfelsőbb bíróság a nemzetközi LMBT társadalmi mozgalmat.

A kereset követelése teljesítendő: az LMBT nemzetközi közéleti mozgalom szélsőséges szervezetnek ismerendő el, és tevékenysége betiltandó Oroszországban

– jelentette ki a bíró a RIA Novosztyi hírügynökség szerint, hozzátéve, hogy a határozat azonnal hatályba lépett.

A bíróság sajtószolgálata a hírügynökséggel közölte, hogy a tárgyaláson csak az igazságügyi minisztérium képviselője vett részt, az alperesnek nem volt képviselője a bíróságon. 

A tárca korábban közölte, hogy megvizsgálta a mozgalom oroszországi tevékenységét, és a szélsőséges irányultság különböző jeleit és megnyilvánulásait fedezte fel benne, egyebek között a társadalmi és vallási viszályra való uszítást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kijelentette, hogy az orosz elnöki hivatal nem kísérte figyelemmel a mozgalom ügyében folytatott eljárást, és nem fűz kommentárt az ítélethez.

Vahtang Kipsidze, a moszkvai patriarkátusnak az egyház és társadalom, valamint a média közötti kapcsolatokért felelős zsinati osztálya elnökhelyettese kijelentette:

az oroszországi LMBT-mozgalom betiltása és szélsőséges szervezetnek minősítése nem más, mint a társadalom erkölcsi önvédelmének egy formája.

Kipsidze szerint a mozgalom tevékenysége arra irányul, hogy kiszorítsa a házasság és a család keresztény fogalmát a közéleti és jogi térből, ami sérti a hívők jogait azokban az országokban, ahol cselekvési szabadságuk van.

Dmitrij Agranovszkij, a RIA Novosztyi által megszólaltatott ügyvéd azt nyilatkozta, hogy Oroszország soha nem üldözte az LMBT képviselőit ezen az alapon, és nincs rá oka, hogy ezután üldözze.

Nem bizonyos irányultságú embereket tiltanak be, hanem egy bizonyos szervezetet, amely ezt a témakört arra használja fel, hogy romboló tevékenységet folytasson. Nem védelmezi az embereket, hanem éppen ellenkezőleg, arra provokálja őket, hogy elnyomás alá, az állammal szembeni konfliktusba kerüljenek

– közölte Agranovszkij.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) szerdán közölte, hogy 2023. szeptember 1. óta mintegy 7200 „LMBT-propagandát” tartalmazó online címet távolított el vagy blokkolt. Akkor lépett hatályba a hatóság rendelete, amely meghatározta azokat az ismérveket, amelyek alapján egységes nyilvántartásba veszik a tiltottnak minősített LMBT-, nemváltoztatási és pedofíliapropagandának nyilvánított internetes anyagokat.

A tartalmakat egyebek között akkor tiltják, ha a következő kritériumok alá esnek:

a hagyományos és a nem hagyományos szexuális kapcsolatok társadalmi egyenértékűségéről alkotott torz kép kialakítása; a nem hagyományos szexuális kapcsolatok iránti érdeklődés kialakítása, a nem hagyományos szexuális kapcsolatok előnyeinek igazolása a hagyományos kapcsolatokkal szemben; a hagyományos szexuális kapcsolatok elutasításának igazolása a nem hagyományos kapcsolatok javára; pozitív hozzáállás kialakítása a nemváltoztatáshoz.

A Roszkomnadzor idén 47 közigazgatási jegyzőkönyvet állított össze audiovizuális szolgáltatók ellen LMBT-tartalmak megjelenítése címén, és több mint 29,2 millió rubelt meghaladó (csaknem 114 millió forintnyi) bírságot vetett ki rájuk - írta meg az MTI beszámolója nyomán a Magyar Nemzet.