Az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) közlekedésszervezői döntés megsemmisítésére tett javaslatot Budapest Főváros Önkormányzatának. A szövetség elnöke, Metál Zoltán levélben arra kérte a Karácsony Gergely vezette önkormányzatot, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), mint közlekedésszervező által a Bolt taxiscégnek kiadott személytaxi-szolgáltatási engedélyeket semmisítsék meg, mert az elnök szerint azok jogellenesek.

Szabad-e a jelzés? 

Az engedély visszavonását azzal indokolják, hogy a jogszabály meghatározza a taxikon elhelyezhető egységes szabadjelző és logó méretét, ettől pedig csak védjegyoltalom alatt álló szabadjelzővel lehet eltérni. Ezutóbbi esetében nem rendelkezik védett és jóváhagyott minősítéssel,csak szóvédjeggyel, ábrással nem rendelkezik, ezért nem jogszerű a működése.

Metál Zoltán, az OTSZ elnöke az index.hu-nak emellett azzal is érvelt, hogy a Bolt székhelye nem Magyarországon van, emiatt mintha valahogy hátrányba kerülhetnének a hazai taxis cégek, mivel a Bolt nem biztos, hogy eleget adózik Magyarországon.

A szövetséget többek között az is nyugtalanította, hogy a Bolt nemzetközi logója nem teljesen azonos a Budapesten használt logójukkal. Ha a nemzetközi logót védették le, az nem lehet azonos a Magyarországon használttal.

A Bolt szerdán közleményben válaszolt – írja a portfolio.hu. A cég szerint van védjegyük a szóra és a szóösszetételre is, ez pedig így teljes mértékben megfelel a budapesti szabályozásnak, jogszerűen működnek.

A taxiscég állásfoglalása az alábbiakban változtatás nélkül olvasható: 

"A BOLT HTX Kft. minden esetben a magyar jogi szabályozások szerint jár el, és azoknak maximálisan eleget téve mindenben együttműködik az illetékes hatóságokkal. A társaság védjegyoltalommal, azon belül is szó és szóösszetételre vonatkozó védjeggyel rendelkezik. A Bolt Technology OÜ, vagyis a Bolt központ a jogosultja az érvényes, nemzeti (magyar) BOLT TAXI szóvédjegynek. A Bolt HTX Kft. jogosult a nevezett védjegy használatára és arra, hogy a védjegy használatát a vele szerződéses jogviszonyban álló partnerei számára engedélyezze.

Emellett a társaság a fővárosi taxirendeletben foglalt kritériumoknak teljes mértékben megfelel. A Bolt HTX Kft. a Budapest Főváros Kormányhivatala által kiállított Diszpécserszolgálati Engedély alapján működik, valamint a Budapesti Közlekedési Központ Zrt., mint közlekedésszervező által kiadott engedély alapján a Bolt HTX Kft jogosult a védjegyoltalommal ellátott szabadjelző használatára. A társaság teljes mértékben jogszerűen működik."

Nincs új a nap alatt 

Ismerős lehet a helyzet, ugyanis hasonló helyzet alakult ki a fővárosban pár évvel ezelőtt. A hatósági áras taxizás idején lépett színre az Uber, amely sokak szerint gyorsabb, olcsóbb és biztonságosabb szolgáltatást nyújtott a többi taxishoz képest.

Az OTSZ kellő lobbija meghozta az eredményt: jogszabálymódosítások történtek a személyszállítás terén, szigorítottak azon feltételein, így végül 2016 júliusában kivonult a cég Magyarországról. 

Fotó: Bolt Facebook oldala