Meglőtték Robert Ficót

Rálőttek Robert Fico szlovák miniszterelnökre a nyitrabányai kultúrház előtt, ahol a szlovák kormány kihelyezett ülést tartott. A támadás a kormányülés után történt, amikor Fico a helyi kultúrház előtt találkozott a helyiekkel. A Denník N szerint a miniszterelnökre összesen öt lövést adtak le közvetlen közelről. Robert Ficót kórházba szállították a támadás után, ahol a mellkasát, a hasát és a lábát ért lövések miatt kezelik, de jelenleg már nincs életveszélyben.

A helyszínen tartózkodó Daniel Vrazda újságíró tanúja volt az eseménynek és látta, hogy a mentősök elvitték Ficót, miután a lövések eldördültek. A szemtanúk szerint Fico a lövések után a földre esett. A támadót, aki egy 71 éves férfi, Juraj Cintula-t azonosították, a rendőrség elfogta, a területet lezárták, és a biztonsági őrök biztosították a többi kormánytisztviselő biztonságát.

A parlamenti ülést az incidens miatt félbeszakították, és a kultúrházat kiürítették. A támadóval kapcsolatos részletek jelenleg korlátozottak, de a helyszínt a rendőrség biztosítja. A biztonsági elemző, Juraj Zábojník szerint voltak előzetes figyelmeztetések egy lehetséges támadásra, ami a biztonsági őrök hibájára utalhat, és kifogásolta, hogy a testőrök nem védték meg hatékonyabban a miniszterelnököt. Hamran István volt rendőrfőkapitány szerint a testőröknek azonnal biztonságos helyre kellett volna vinniük Ficót, de ehelyett több testőr a támadóra vetette magát, és a miniszterelnök autója körül futkostak, ami fatális hiba volt.

Az interneten több felvétel is megjelent, amelyek a támadás utáni pillanatokat örökítik meg. Egyik videón látható, ahogy Ficót testőrei botladozva az autójába segítik, hogy kórházba szállíthassák. Egy másik felvételen pedig a támadóját láthatjuk, ahogy a rendőrök leteperik és őrizetbe veszik. Ezek a videók gyorsan terjedtek el a közösségi médiában, azonban az Index szerkesztősége úgy döntött, hogy korlátozza a hozzászólásokat a merénylettel kapcsolatos cikkeknél, hogy megakadályozza a gyűlöletkeltést.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, és Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke, megdöbbenésüket fejezték ki és gyors felépülést kívántak barátjuknak, Robert Ficonak, a szörnyű támadás után. Orbán a Facebookon és az X-en (korábban Twitter) osztotta meg reakcióját, mondván: "Mélyen megdöbbentem, amikor meghallottam a barátom, Robert Fico elleni szörnyű támadás hírét. Imádkozunk gyors felépüléséért.". További politikusok, köztük Klára Dobrev és Szijjártó Péter is együttérzésüket fejezték ki, és hangsúlyozták Fico túlélésének és felépülésének fontosságát a politikai nézetkülönbségeken túl. Fico állapota jelenleg stabil, miután Besztercebányán található kórházában műtétre került a hasi és kézsérülései miatt, és mesterséges kómában tartják. A védelmi miniszter, Robert Kalinák várhatóan átmenetileg átveszi Fico feladatait. Gyimesi György, volt képviselő, az ellenzék és a liberális média által szított gyűlöletet tette felelőssé a támadásért.

Robert Fico áprilisban még arról beszélt, hogy az emberek frusztrációja csak idő kérdése, hogy egy vezető politikus elleni merényletbe csapjon át. "Az utcán undorító módon szidják a koalíciós politikusokat és én csak arra várok, mikor torkollik ez a Denník N, Sme és Aktuality által intenzíven fűtött frusztráció egy magas beosztású koalíciós politikus meggyilkolásába” – erről beszélt Fico április 11-én, mintegy egy hónappal azelőtt, hogy meglőtték.

A támadó, Juraj Cintula, egy lévai költő, aki legálisan tartott pisztollyal lőtte meg a miniszterelnököt. A lévai férfiről saját városában cikket is közöltek, amelyben baloldali írónak titulálták. A szlovák hatóságok már ellenőrzik az elkövető nemzetközi kapcsolatrendszerét. Juraj Cintula 1953-ban született, a szlovák hatóságok információi szerint az elmúlt időszakban negatívan viszonyult a roma kisebbséggel szemben és szimpatizált a szlovák félkatonai szervezetekkel. Korábban egy magán biztonsági szolgálatnak dolgozott, és akkoriban ő maga is támadás áldozata lett bevásárlóközpontban, ezzel a szlovákiai híradásokba is bekerült. Megszólaltatták a férfi fiát is, aki nem tudott magyarázatot adni édesapja tettére. Cintula egyik versében, amelyet "Álmokban" címmel írt, lövöldözésről és "árulók" megöléséről írt, ezt a verset a DeepL Translate programmal fordították le magyarra.

A besztercebányai egészségügyi személyzetnek elvették a mobilját, és Ficót CT-vizsgálatnak vetették alá, műtétje továbbra is zajlik. Az egészségügyi állapotáról szóló információk embargó alatt vannak, így a részletek korlátozottak. Hamran István szerint minden civilizált országban egy ilyen merényletet követően a belügyminiszter távozik a posztjáról. Az Alkotmányvédelmi Hivatal volt vezetője, Juraj Zábojník szerint a biztonsági szolgálat hibáira hívta fel a figyelmet a Robert Fico elleni merénylettel kapcsolatban, és elfogadhatatlannak tartja, hogy ilyen sok lövés eldördülhetett.