2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Új ultrahang készüléket kapott a zalaegerszegi kórház urológiai szakrendelése

frisshirek.hu, 2023. június 05. - 13:43
Új ultrahang készüléket kapott a zalaegerszegi kórház urológiai szakrendelése

Az új készülék sokrétűen használható nagyobb felületen, jobb képi felbontásban, részletgazdagabb információkat biztosító eszköz pontosabb diagnózist tesz lehetővé és számos egyéb előnye is van.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

 - Eddig csak az osztályon rendelkeztünk többfunkciós ultrahanggal, a szakrendelést kiszolgáló géppel mindössze tájékozódó vizsgálatokat tudtunk elvégezni. Most előnyösen változott a helyzet – büszkélkedett Dr. Kozma-Bognár Tamás, a kórház urológiai osztályát vezető főorvos.

- Az urológiában két fő területen használjuk az ultrahangot. Egyrészt a mindennapos vizsgálatok során ennek segítségével állítjuk fel az első diagnózist, majd így kontrolláljuk az általunk gondozott betegek állapotát is. Másrészt ún. intervenciókat végzünk ultrahang segítségével, mely többnyire a prosztatadaganat felkutatásához elengedhetetlen prostata biopsiát, és a különböző okokból kialakult vese lezáródás miatt végzett nephrostoma (vesekatéter) behelyezését jelenti. Ez utóbbi legtöbbször sürgősségi, életmentő beavatkozás.

Mindezekből is látszik, nem mindegy milyen képességekkel rendelkezik az orvos számára fontos információkat nyújtó ultrahang. Az új készülékhez 3 vizsgálófej csatlakoztatható, melyekkel nemcsak a hasi urológiai szervek, hanem a herék, felszínt érintő elváltozások és a prostata alapos vizsgálata is lehetségessé vált. Apró, de a páciens számára fontos funkciója a melegítőegység, így a hideg gél már nem okoz kellemetlenséget a vizsgálat során. A betegbiztonság is javul azáltal, hogy - esetleges meghibásodáskor, vagy szervizelés idején - mindenben helyettesíteni tudja az osztályon lévő gépet – összegezte az új eszköz előnyeit az osztályvezető főorvos.

Fotók és forrás: Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház