Fecskehotelt állított az MME 28. sz. Dombóvári Helyi Csoportja és a „Tolna megye természeti értékeiért” Alapítvány - tájékoztatott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dombóvári Helyi Csoportja.

Negyven éve közel 900 pár molnárfecske költött Dombóváron. A 2022. évi felmérés szerint a foglalt fészkek száma nem érte el százötvenet, ezért 50 műfészket helyeztek ki a vasútállomáson.

2023-ban a Csillagház és az OTP bank közötti téren helyezik ki a megye második 50 fészkes fecskehotelét. A helyszínválasztás legfőbb indoka, hogy a közeli épületeken legyen költése a fajnak, esetükben az OTP Bank épületén 12 pár molnárfecske költ. Tapasztalatuk szerint 1-3 év szükséges a telep benépesüléséhez. Érdeklődve és türelmesen várják az első pár foglalását, mert ezt követően az események várhatóan felgyorsulnak. Tolna megyénkben Mátics Ferenc (Tamási) családi házán 300 műfészek biztosít otthont a molnárfecskéknek, de hasonló próbálkozást találunk Felsőnyéken (Walter Haubner), Kurdon (Szabó Balázs) és Szőlőhegyen (Dr. Bogdán Szilveszter).

Sajnos mindhárom hazai fecskefaj 70-80 %-os állománycsökkenésének legfőbb oka a költőhelyek megszűnése. A füstifecske a hagyományos állattenyésztő telepek és a háztáji istállók madara volt, ma már nem kívánatos a jelenlétük állattenyésztő „laboratóriumokban”.

A partifecskéket húsz éve több száz működő homokbánya és löszfal várta megyénkben, napjainkban csak „néhány működő” partfalról tudunk.

A molnárfecskék pedig kiszorultak a magas középületekről (malom, vasútállomás, Gunaras) és lakóházakról (Fészek, Ady, Zöldfa és Árnyas utca) a fényvédő rolók tömeges felszerelése miatt.

A partifecskéknek Gunarasban alakítottak ki partfalakat kb. 80 méteren, a fütifecskéknek a dombóvári „Zámbó tanyán” helyeztek ki 70 db műfészket, a molnárfecskéknek a vasúállomáson 50 db, a városközpontban újabb 50 db műfészekkel segítik ezeknek rendkívül hasznos madaraknak a megtelepedését.

Fotó: Madárvárta - MME Dombóvári helyi csoport Facebook oldala