"2022-es választások környékén az

ekson för demokrászi

több mint 3 milliárd forint támogatást nyújtott a baloldali választási kampányban" - kezdte ékes kiejtésével felszólalását a parlamentben Pócs János a csányi dinnyeföldek leghíresebb termesztője, aki - a jászok legnagyobb büszkeségére - immáron 13 éve az Országgyűlésben képviseli nem jászként a jászokat.

A kormánypárti politikusnak nem sikerült kellő precizitással kiszámolnia a 2 perces időkeretet, így a hosszúra nyújtott bevezetés miatt, ahol kellő számban szerette volna elismételni a "dollár" szót, épp a lényeges kérdésfelvetésébe intette le az ülést vezető Lezsák Sándor. Hogy ne essünk azonban kétségbe a nehezebben kivehető szavak miatt, az országgyűlési képviselő a videója kommentárjaként összegezte a lényeget:

a bíróság elnöki hatalommal visszaélve védik a kistesót Jászberényben?

A kereszténydemokrácia fideszes módra tehát azt jelenti, hogy ha véletlenül nem olyan döntés születik egy bíróságon, amely maradéktalanul szimpatikus Pócs Jánosnak, akkor máris nemtelen politikai támadást intéz egy bíró ellen. Tény és való, hogy Budai László, Budai Lóránt testvére a Jászberényi Járásbíróság elnöke egy bírónak azonban - amikor a katedrához fárad - megszűnik a személyes érintettségei, a családja, és onnantól csak a törvények képviselője lesz. Ezt nevezik bírói függetlenségnek, amely a modernkori demokráciák egyik alapja,

ahogy alapja a modernkori, polgári demokráciáknak a hatalmi ágak szétválasztása is, tehát az, hogy a végrehajtó és a törvényhozói hatalom (az utóbbihoz tartozik Pócs) nem támadja, és nem akarja befolyásolni a bíróit.

Seres Krisztina, Jászberény jegyzője nem is hagyta szó nélkül az országgyűlési képviselő valódi arcát felmutató felszólalását:

Szerintem bármit is gondol valaki politikailag, van egy láthatatlan vonal, amelyet finoman szólva sem szerencsés átlépni. Azzal ugyanis, hogy a bíróság elnökét azért támadja valaki függetlenségének kétségbe vonásával, mert ő a jászberényi polgármester testvére, az ilyen ember a demokrácia és az alkotmányosság alapvető szabályait veszi semmibe és megy túl minden jó ízlés határán

- írta bejegyzésében a jegyző, aki azt is kiemelte, hogy a közösségi oldalán nem szeret politikai megnyilatkozásokat tenni, ez a pillanatot azonban kellően súlyosnak érezte ahhoz, hogy véleményének hangot adjon. Seres Krisztina árnyalt megszólalását jelzi az is, hogy bejegyzésében köszönetet mondott a Pócs számára válaszoló államtitkárnak is:

Innen köszönöm meg Répássy államtitkár úr szakmai hangvételű és higgadt válaszát, amely rámutatott arra, hogy az alaptalan vádaskodás kevés ehhez.

A kiemelt kép forrása: Pócs János Facebook-oldala