Egyre többször hallhatunk a megyében vagy a megyehatár közelében felbukkanó medvékről. Áprilisban például Egercsehiben láttak erre utaló nyomokat, néhány napja pedig Lucfalva mellett rögzített a vadkamera egy anyaállatot két kicsi bocsával, ahogy ez Sóshartyán polgármestere, Tóth Gabriella facebook-posztjából kiderül. 

Nem árt tehát tisztázni, mit tegyünk, ha egy kellemes kirándulás során szembetaláljuk magunkat Maci Lacival – hiszen egy ilyen találkozásnak sajnos egyre nagyobb reális esélye van.

Arra talán még a fent említett rajzfilmből is emlékszünk, miért

ne hagyjunk élelmet táborozás során a sátrunk közelében.

Igen, az arra járó medve az ínycsiklandozó szagokat egyértelműen udvarias felszólításnak értelmezi majd egy közös étkezésre, és készséggel igyekszik eleget tenni a meghívásnak. Ám félreértés ne essék, bár a vacsorán udvariasan megjelenik, szociális készségei nem terjednek odáig, hogy szófogadóan pózoljon is a kameránknak. Egyszóval, ha akarata ellenére belebotlunk, netán meglátunk egy cuki bocsot az ösvényen,

semmiképp se a fotózás legyen az első gondolatunk. Na, de persze a futás sem…

A medve alapvetően elkerüli az embert és ok nélkül nem támad. Az anyaállatban azonban dolgoznak az ösztönök, és ha a kicsinyét érzi veszélyben, sokkal agresszívabb lehet. Túráink során tehát mindenképp

érdemes lehetőséget biztosítani az állatnak arra, hogy időben észlelje jelenlétünket.

Sőt, az sem árt, ha mi magunk jól belátjuk a terepet, ezért maradjunk a turista útvonalakon és kerüljük a sűrű bozótosokat. Bár szép dolog áhítattal elmerülni az erdő csendjében, „medveügyi” szempontból tanácsos inkább

jó hangosan csörtetni vagy fütyörészni, hogy ne érjenek meglepetések.

Ha pedig ez mégsem sikerül, a szakemberek egyértelműen a mozdulatlanná dermedést, majd a lassú hátrálást ajánlják. Persze, mindenki ismeri a poént, miszerint nem a medvénél kell gyorsabban futni, csak a társainknál, de azért ez a valóságban nem kipróbálandó taktika. Mindenképp fontos, hogy kerüljük a hirtelen mozdulatokat, ne nézzünk az állat szemébe, és ne kiabáljunk rémületünkben.  

A medvetámadás kivédésére ugyan létezik egy un. medveriasztó spray,  ennek használata azonban a leírások szerint komoly felkészültséget igényel, úgyhogy egyáltalán ne váljunk vakmerővé attól, ha esetleg tartunk egy ilyet a táskánkban.  

Ha ugyanis egy ilyen állat támad, gyakorlatilag pár másodpercre korlátozódik a cselekvési időnk,

ami nem bizonyul túl soknak a spray előkapására és kibiztosítására, ha épp pánikol az ember. Ráadásul a permetet több mint száz kilométer per órával kilövő spray megtartása meglehetősen nagy fizikai erőt igényel, amire sokan nincsenek felkészülve, s alkalmazása előtt a szélirányt sem árt belőni, különben magunkat hatástalanítjuk a maci helyett.

Továbbá meg kell várnunk, hogy a támadó medve kellő távolságba, tőlünk kb. tíz méterre érjen. Ha mindezek közül valamelyik pont nem sikerül, csak többet rontottunk a helyzeten, mint használtunk…

Egyszóval

biztosabb a megelőzésre koncentrálni,

és lehetőleg távol maradni ettől a fenséges állattól, aki ha beszélni tudna, valószínűleg azt mondaná: ne vegyük el az életterét, és kóvályogjunk inkább a városban… Ám ettől még kirándulni jó és hasznos dolog – a véletlenekre felkészülni pedig még jobb.

Mindenkinek csodás és medvementes természetjárást!

Fotó forrása: Unsplash, illusztráció