A külügyminiszter a Medicor magyar egészségipari vállalat törökországi üzemének átadásán arról számolt be, hogy a több mint 800 millió forint értékű beruházással megépült létesítményben csecsemők ellátásához szükséges inkubátorokat fognak gyártani.

A projektet a kormány 480 millió forinttal támogatta,

s a működés már az idei év második felében megkezdődik. Hangsúlyozta, hogy a nemzetközileg is versenyképes cég a gyártás mellett komoly kutatás-fejlesztési tevékenységet is Ankarába telepít, ahol magyar és török mérnökök úttörő és világszinten egyedülálló fejlesztési munkát fognak folytatni, hogy a koraszülöttek ellátása még hatékonyabb legyen. 

A miniszter rámutatott, hogy mindez nem jöhetett volna létre a stratégiai szintű magyar-török politikai és gazdasági együttműködés nélkül, amely sikertörténetből mindkét fél sokat profitált már eddig is. Példaként említette, hogy idén eddig 19 százalékkal bővült a kétoldalú kereskedelmi forgalom, és csúcsot döntött a Magyarországra irányuló török export is. – Büszkék vagyunk arra, hogy az egészségiparban, az orvosi eszközök gyártásában Magyarország a világ élvonalába tartozik. Büszkék vagyunk arra, hogy a világ számos pontján használják a magyar egészségügyi berendezéseket a gyógyításhoz, és mivel a magyar gazdaság exportorientált gazdaság, ezért a kormány támogatja az exportképes ágazatok további versenyképesség-növelését – mondta.

Szijjártó Péter a török ipari és technológiai miniszter jelenlétében beszélt arról is, 

a magyar kormány szurkol azért, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja sikerrel szerepeljen a közelgő választáson, mivel az ő nevéhez fűződik a fordulat, amelynek nyomán új dimenzióba került a két ország kapcsolata.

– A magunk részéről szeretnénk, ha ezt a munkát az elkövetkező időszakban is folytatni tudnánk. Ezért a hátralévő tizenegy nap küzdelmeihez kitartást és sok sikert kívánunk önöknek! – közölte.

Törökországi tranzit nélkül nincs biztonságos energiaellátás Magyarországon

"Törökországi tranzit nélkül nincsen biztonságos magyarországi energiaellátás"

- figyelmeztetett, majd rámutatott, hogy mára a Török Áramlat vezeték jelenti az egyetlen kelet-nyugati irányú, megbízhatóan működő energiaszállítási infrastruktúrát egész Európában.

Aláhúzta:

"közös barátainktól és szövetségeseinktől kaptunk néhány baráti jelzést, még konkrétabban szankciós fenyegetést, hogy ha meg merjük építeni ezt a gázvezetéket, akkor abból nagy bajunk lesz, majd jól meg fogjuk ütni a bokánkat".

"Mi azonban kitartottunk, nem engedtünk a szankciós fenyegetésnek. Ha nem tartottunk volna ki, nem épült volna meg a Török Áramlat, akkor ma Magyarország földgázellátását nem tudnánk biztosítani" - szögezte le.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány a jövőben is számít Törökország tranzitszerepére, ugyanis körvonalazódik egy megállapodás azeri földgáz vásárlásáról, amihez ugyancsak szükség lenne erre a szállítási útvonalra. Illetve - mint mondta - tárgyalások folynak a Botas török energiavállalattal török földgáz vásárlásáról is.

Végül pedig kitért arra is, hogy az energetikai együttműködés fontos szegmense a nukleáris energia is, különös tekintettel arra, hogy a két ország azonos technológiájú erőműveket épít.

Kiemelte, hogy Törökországban minden bizonnyal előbb működésbe fognak lépni az új reaktorblokkok és ez Magyarország számára fontos tapasztalatokkal fog szolgálni, ezeket mind-mind fel fogják használni, amikor Magyarországon is működésbe lépnek az új blokkok az évtized végén, a következő évtized elején.

"Még egyszer köszönjük Törökországnak, hogy megbízható partnerünk, és segít minket abban, hogy Magyarország energiaellátását még a mostani nagyon nehéz körülmények közepette is biztonságban tudhatjuk" - összegzett a miniszter.

Fotó: kormany.hu weboldala