A hírügynökség jelentése szerint Emmanuel Macron, francia elnök egy olyan béketervet szeretne eljuttatni Kínának, amely a Moszkva és Kijev közti béketárgyalások alapjául szolgálhatna.

Mindeközben Washingtonból a moszkvaival ellentétes reakciókat váltott ki a brazil hozzáállás, amely szerint az amerikai fegyverszállítások a háborút segítik elő. Az Amerikai Egyesült Államok természetesen hevesen bírált emiatt a brazil kormányt.

Luiz Inácio Lula de Silva, brazil elnök említett béketerve szerint a konfliktusban érintett államoknak egy, a béketárgyalásokat lebonyolító csoportot kellene létrehozniuk.

Minden olyan béketerv, amely figyelembe veszi Oroszország érdekeit is, figyelemreméltó, és meg kell hallgatni

–mondta el Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, újságírói kérdésre válaszolva.

Moszkva elmondása szerint ők nyitottak a béketárgyalásokra is, de csak a saját feltételeik mellett, mivel szerintük el kellene fogadni az „új ukrajnai realitásokat”. Ezalatt elsősorban az ukrán területek bekebelezését értik.

Macron állítólagos béketerve kapcsán a Kreml úgy nyilatkozott: tudnak a tervről, de még nem léptek kapcsolatba Párizzsal az ügyben. Peszkov szerint ugyanis ők közvetlenül még nem kaptak kézhez francia terveket.

Fotó: Wikimedia Commons