A Veszprémi Rendőrkapitányság balesethelyszínelője 2023. április 12-én az esti órákban, szolgálatának teljesítése közben arra lett figyelmes, hogy Veszprémben, a Szent István völgyhídnál egy férfi álldogál – közölte a veol.hu.

A férfi magatartása arra utalt, hogy a mélybe akar ugrani, azonban ezt a rendőr határozott fellépésével megakadályozta.

Az időközben értesített mentőszolgálat kiérkezéséig Hédl Gábor rendőr törzszászlós a férfit folyamatosan szóval tartotta és nyugtatni igyekezett. A balatonkenesei személy a rendőrnek arról panaszkodott, hogy nem talál megoldást a problémáira. A segítségre szorulót a mentőszolgálat munkatársai ezután kórházba szállították.

A Völgyhíd évtizedek óta a kétségbeesettek végső helyszíne

A veszprémi Szent István völgyhíd - vagy ahogy a helyiek a köznyelvben használják, a Viadukt – Magyarország első és egyik legnagyobb ívszerkezetű völgyhídja. 1937-ben került átadásra és csaknem ötven éven át volt a 8-as számú főút része.

Ma a város jelképe, számos turista célpontja, a pihenőteraszról elénk táruló panoráma sokak kedvence. Ennek ellenére, mintha a hidat átok sújtaná: nyolcvanöt év alatt legalább százhetven öngyilkos vetette magát a mélybe.

Hiába vált a völgyhíd jelképpé, hiába vonzza a kirándulókat, hiába nyújt mesés panorámát a Fejes-völgy felett átívelve, mégis folyamatosan szedi áldozatait. Évente átlagosan két ember dönt úgy, hogy Veszprém városának jelképét választja életének utolsó állomásaként.

De miért?

Jogosan merülhet fel a kérdés, miért lett a Völgyhíd az öngyilkosságot elkövetők célpontja? Természetesen a hidat nem okolhatjuk érte, mégsem vonhatunk vállat a kérdés hallatán!

A válasz tulajdonképpen egészen egyszerű: mert a végső megoldást választók számára sajnos a híd megfelelő alternatíva. Ugyanis se védőháló, se korlát, se átmászást gátló plexifal, de még drótháló sem került elhelyezésre a hídon.

A világon számos monumentális épület, látványosság és híres épület kapott a fent említett védelmi eszközökből legalább egyfélét. Tény, hogy ezek a mechanikus védőrendszerek nem javítják az adott épület esztétikai látványát, de az is tény, hogy ezáltal nem is lettek (és valószínűleg nem is lesznek a jövőben) öngyilkosságok helyszínei.

A veszprémi Szent István híd esetében sajnos rendre elmaradnak a védelmi intézkedések. Bár, volt tervben, hogy felszerelésre kerülnek bizonyos védelmi rendszerek, de ezek eddig elmaradtak. A Veszprémi Polgármesteri Hivatal szerint a Viadukt felújítási tervei között nagy hangsúlyt kap a tragédiák megelőzését szolgáló szerkezeti kialakítás, ám a kivitelezésre még éveket kell várni.

„A Viadukt kétségkívül a város egyik fontos és híres pontja, a kilátás gyönyörű, de túl könnyű célpont azok számára, akik véget akarnak vetni az életüknek. Nem lenne szabad hagyni, hogy ez megtörténjen. Kellene legalább védőháló a híd alá, mellé, ami tényleg elcsúfítaná a látványt, de a kinézet szerintem nem olyan értékes, mint az emberélet.”

– nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő lakos.

Bár a híd el van látva térfigyelő kamerákkal, amelyek az öngyilkossági szándékot lennének hivatottak kiszűrni és megelőzni a tettet, de vannak olyan időpontok a nap folyamán, mikor sajnos a kamerák sem látnak sokat, így ez a megoldás korántsem tökéletes.

Mi segíthet tehát a bevezetésre készülő védelmi intézkedések kivitelezéséig? Mit tegyünk addig is, amíg tényleg háló vagy más védelmi eszköz kerül kiépítésre?

A legtöbb, amit tehetünk az a megelőzés. A társadalomnak, a családnak, a közvetlen környezetnek óriási a szerepe abban, hogy felismerjék, valakinél gond van. Nehezítő tényező, hogy az öngyilkosságot tervezgetők nem szokták felhívni mások figyelmét a terveikre, így tényleg nehéz kiszűrni, megállapítani, hogy kire kell odafigyelni. Ráadásul, ha megfigyeljük, számos esetben rokonok, barátok mondják el, hogy az áldozaton semmilyen jelet nem fedeztek fel.

Ha nem is tudjuk megállapítani, kinek van szüksége segítségre, akkor is fontos, hogy  éljen a köztudatban: van hova fordulni. A lelkisegély szolgálatok, köztük például a veszprémi „Kapaszkodó” Mentálhigiénés Egyesület, azért dolgoznak, hogy azok számára is segítséget nyújtsanak, akik úgy vélik, nincs más kiút, mint a halál.

Ha ismerősei, családja körében lelki problémát tapasztal, vagy ha Ön érzi úgy, kilátástalan a helyzete, nincs kivel megbeszélni a fájdalmát, keresse a 0-24 órában ingyenesen hívható 116-123-es lelkisegély telefonszámot. Van segítség!

Fotó: wikipedia