2023.12.11., hétfő - Árpád
Budapest: 2o - 4o
Az ország 19 megyéjében

Navracsics szerint az Európai Bizottság április-májusban értékelheti, hogy Magyarország teljesítette-e a vállalásait

frisshirek.hu | 2023. március 09. - 20:26
Navracsics szerint az Európai Bizottság április-májusban értékelheti, hogy Magyarország teljesítette-e a vállalásait

„Elég jól haladunk, lépésről lépésre megyünk előre. Az Európai Bizottság április-májusban értékelheti azt, hogy Magyarország teljesítette-e a vállalásait” – mondta Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter az Inforádióban. Ha ez megtörténik, akkor utána nyárra rendeződhet a helyzet az Erasmusszal is, írja az ATV. Arra a kérdésre, hogy akkor ez azt jelenti-e, majd a Bizottság májusi értékelése után érkeznek meg az EU-pénzek, Navracsics Tibor azt mondta: „mondjuk azt, hogy igen”.

Navracsics Tibor szerdán tárgyalt az Európai Bizottsággal az egyetemi kuratóriumok összeférhetetlenségi szabályozásáról. Elmondta, hogy ő még mindig bízik benne, hogy sikerül Brüsszellel megegyezni az egyetemi alapítványok kérdésében, de azt is érzi, hogy

nagyfokú a bizalmatlanság, mert Brüsszelben attól tartanak, hogy a tudományos szabadságot sérti, ha a kormánypártok politikusai ülnek az egyetemi alapítványi kuratóriumokban.

Január 9-én derült ki, hogy nem kaphatnak friss uniós támogatásokat azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Egy hónap hallgatás után Gulyás Gergely a kormányinfón jelentette be február 9-én, hogy a miniszterek lemondanak, és ugyanezt várják el az államtitkároktól, helyettes államtitkároktól és a kormánybiztosoktól is.

A megegyezésre azért is van szükség, mert vasárnap Ujhelyi István EP-képviselő, majd a Népszava és a Szabad Európa is arról írt, hogy az Európai Bizottság nem fogadta el a kormány javaslatait, amit a felfüggesztett Erasmus-forrásokért fogalmaztak meg pár hete.

A Népszava információi szerint a jövő héten a szakértők ülnek össze Brüsszelben, hogy megpróbálják közös nevezőre hozni az alapítványi kuratóriumok összetételének megváltoztatására vonatkozó budapesti ajánlatot és a bizottsági elvárásokat.

„Hiába magyarázkodik Navracsics Tibor, sokkal súlyosabb a helyzet az EU-s pénzek frontján, mint amiről beszél. Emlékezzünk csak: Navracsics tavaly nyár óta minden tárgyalási forduló után optimista nyilatkozatokat tett. »Közel vagyunk a megegyezéshez Brüsszellel« – ezt még tavaly júliusban nyilatkozta!

De vajon akkor hol vannak már az EU-s pénzek?

A kormány folyamatosan terel, és mindig »hamarosan« várja a pénzek megérkezését. Muszáj kimondanunk az igazságot: egyre nagyobb az esélye, hogy idén már nem kapjuk meg a befagyasztott EU-s forrásokat. Több ezer milliárd forintról beszélünk! - írja Donáth Anna Facebook-bejegyzésében.

Nehéz számszerűsíteni, eddig milyen veszteséget okozott a nemzetgazdaságnak ez a kormány azzal, hogy lassan két éve képtelen hazahozni a magyaroknak járó EU-s pénzeket. Minden további hónap késlekedés súlyosan érinti a vállalkozások fejlődését, az önkormányzatok működését és az állami beruházásokat.

Lehet, hogy a kormány úgy gondolja, nekik van még pár évük. De a magyar embereknek biztosan nincs ennyi idejük, hogy kivárják a nekik jogosan járó eurómilliárdokat.”

Fotó: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszél a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó gazdasági fórumán és a TOP 100 Zala vármegye gazdasága 2022 elnevezésű kiadvány bemutatóján Zalaegerszegen, az Arany Bárány szállodában 2023. február 14-én. MTI/Katona Tibor