Garaboncon meggyulladt a korom egy családi ház kéményében, a Rákóczi utcában. A zalakarosi hivatásos tűzoltók kitisztították a kéményt, és felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy a szakemberrel történő felülvizsgáltatásig az égéstermék-elvezetőt ne használja. 

Teljes terjedelmében égett egy családi ház háromszáz négyzetméteres teteje Nagyradán, a Hunyadi utcában. Az ott élők időben elhagyták az épületet. A riasztott zalakarosi, pacsai és nagykanizsai hivatásos tűzoltók az ingatlan áramtalanítását követően vízsugarakkal, több oldalról támadva fékezték meg a lángokat. Az egységek a tetőtérbe légzésvédelem mellett hatoltak be, több ponton megbontották azt, hogy a füst mielőbb távozzon. A tűzoltók a még izzó gócpontokat eloltották, majd felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy az áramot csak akkor kapcsolja vissza, ha azt szakemberrel átnézette, ugyanis a tetőtérbe futó vezetékek károsodtak.

Lerakódott korom izzott egy családi ház kéményében Felsőrajkon, a Szabadság utcában. A pacsai hivatásos és a gelsei önkéntes tűzoltók eltávolították az izzó részeket, majd kiszellőztették az ingatlant. Az egységek felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy a kéményseprővel történő átvizsgáltatásig az égéstermék-elvezetőt ne használja.

Beizzott a kátrány a kéményben, a hőhatás miatt pedig a hibásan bekötött villany- és kábelvezetékek füstölni kezdtek egy családi házban Tormaföldén, a Petőfi Sándor utcában. A riasztott lenti hivatásos tűzoltók az izzó vezetékeket, dobozokat eltávolították a falból, majd kitisztították a kéményt. Az egység kiszakaszolta az áramot a tűzzel érintett szobákból, majd felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy az égéstermék-elvezetőt és az elektromos hálózatot szakemberrel nézesse át, addig pedig ne használja.

Köztudott, hogy ha egy kéményben keletkező tüzet nem észlelnek időben, akkor akár az egész ház a lángok martalékává válhat! Éljenek a magánházak számára ingyenes kéménysepréssel, és akadályozzák meg, hogy egy élet munkája percek alatt a semmibe vesszen!

Az elmúlt napok hamisítatlan téli időjárása miatt nagy terhelésnek vannak kitéve fűtőeszközeink. Igaz ez az égéstermék-elvezetőkre is. Kéménytűz leginkább a szilárd tüzelést használó háztartásokban jelentkezik. A fűtési szezonban - a szén-monoxid-mérgezések mellett - éppen az ilyen jellegű tüzek kialakulása jelenti a legnagyobb veszélyt a lakók számára. A kéményekben kialakuló tüzek alapvetően kétféle módon keletkeznek. A kémény belső felületén lerakódott korom izzik, vagy más esetben a kátrány gyullad meg. Mindkét esetben számolni lehet azzal, hogy az így kialakuló tűz az épületszerkezetekre átterjedve komoly károkat okozhat! 

Leginkább a régebbi építésű épületeknél fordul elő, hogy a kéménytestbe éghető épületszerkezetet, például gerendát vagy szarufát építettel be. Problémát okozhat továbbá a kéménytest repedése, a rosszul csatlakoztatott füstcső, de a tisztítónyílásból hiányzó, vagy a rosszul záródó kéményajtó is. A szakszerű felülvizsgálat a kéményseprő-ipari szakember feladata, de egyszerű szemrevételezéssel is észlelhetőek a fenti hibák vagy hiányosságok -hívja fel a figyelmet a Zala Vármegyei Katasztrófavédelem.

Fotó: Zala Vármegyei Katasztrófavédelem