2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -3o - 1o
Az ország 19 megyéjében

Felgyújtották és a Szinvába dobták a tiltakozó tanárok a kormány „bosszúrendeletét”

Tajthy Ákos, 2023. február 03. - 18:40
Felgyújtották és a Szinvába dobták a tiltakozó tanárok a kormány „bosszúrendeletét”

Rendhagyó társadalomismeret órával folytatódott pénteken a pedagógusok tiltakozása a Szinva teraszon.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ahogyan arról kedden beszámoltunk, az autós demonstráció után pénteken a Szinva teraszon folytatódott a pedagógusok tüntetése. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Akciószövetség a Szolidaritás napja után rendhagyó társadalomismeret órára hívták a diákokat és a szülőket, nagyszülőket. Az eseményen egy-egy diák, jogász, mozgalmár, és egy szakszervezetis kereste a választ arra, hogy milyen a mai Magyarország, mit biztosít a benne élőknek, és hogy mire lenne valóban szükségük.

A rendhagyó tanórát Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja vezette, aki elmondta, bár a pedagógusok tiltakoznak, de az egész humán szféra válságban van.

Szeretnénk, ha minél többen tettekkel is kifejeznék azt, ha valami nem tetszik. Mi most ezt tesszük

– hangsúlyozta.

Merucza Tibor Alex, az ADOM Diákmozgalom helyi koordinátora és szóvivője úgy fogalmazott, sok probléma van a jogállamisággal, a fékek és ellensúlyok rendszerével, hiába küzdenek a diákközpontú, esélyteremtő és érdekérvényesítő oktatásért, ráadásul nem kommunikál a diákokkal a kormányzat.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza kijelentette hazánkban jelenleg nincs jogállamiság és jogbiztonság, így aztán „szabadság sincsen", és ezért hiányzik az állam felé tanúsított bizalom.

A hatalmon lévők önkényének vagyunk kiszolgáltatva és, az orvosi ló az a rendeletet, amivel nemrégiben a kormány felülírta a pedagógusok rendkívüli felmentésének szabályait. Ez bosszú jogalkotás volt, egy válasz, megtorlás az egyre terjedő polgári engedetlenségi akciókra

– mondta a jogász

A rendeletet az esemény résztvevői megkapták a helyszínen, ahol tiltakozásuk jeléül többen csónakot hajtogattak belőle, és a Szinva vizére bízták a sorsát. Szűcs Tamás pedig inkább elégette a nyomtatványt.

Pilz Olivér, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára úgy fogalmazott, 2010 óta szisztematikusan építették le a demokráciát hazánkban, a végrehajtó hatalom, a kormány pedig "elhatalmasodott" a többi ág fölött.

Ezért vannak a civil szervezetek, hogy próbáljunk valamit tenni, legyen valamilyen ellenőrzési rendszer. Ezen vagyok a Tanítanék Mozgalomban, sokaknak felnyitottuk a szemét az oktatás problémáival kapcsolatban

- mondta.

Végül a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) miskolci titkára szólt. Béres Ildikó azt mondta, bár jó az együttműködés a szakszervezetek között, a kormány halogatja az érdemi tárgyalást. „Munkabékére" törekednek, ami azt jelenti, hogy küzdenek a munkakörülmények javításáért, a jobb bérekért, a nyugodt környezetért.

Az esemény végén átadták a Pedagógusok Méltóságáért oklevelet is, melyet idén Csabalik Zsuzsanna érdemelt ki. Tavaly egyébként Pilz Olivér kapta meg az elsőt.

Fotó: minap.hu