A választás valódi szabadságharc volt, meg kell védeni az ország függetlenségét, mert a nemzetközi szereplők nagy súllyal vettek részt benne. 3 milliárd dollár állt szemben 3 millió szavazóval. A szavazók nyertek, és ez azért is fontos, mert így stabil, kiszámítható kormány alakult. 1990 óta csak nálunk nem volt előrehozott választás

– mondta a kormányfő a Telex beszámolója szerint.

Orbán Viktor szerint azért nem kötötték meg a megállapodásokat Magyarországgal, mert a brüsszeli és a liberális világ baloldali kormányt akart. Ugyanez a helyzet most Lengyelországgal is. 

A miniszterelnök arról is szólt, a szomszédunkban zajló háború sajátossága, hogy csak vesztesei vannak, vesztese a két háborúzó ország, és vesztese Európa a szankciók miatt, a várható gazdasági visszaesés miatt.

Európa már belesodródott a háborúba – aki fegyvert szállít, az bokáig, aki a katonákat képez ki, az derékig, aki egy egész háborúzó országot, az szügyig van benne a háborúban.

– mondta Orbán Viktor, aki

reméli, hogy Európa nem lesz benne nyakig a háborúban. Mi továbbra is kimaradunk belőle.

Az ukrajnai menekülteknek azonban sosem látott mértékű humanitárius segélyt adtunk és adunk.

A Telex tudósítása szerint a kormányfő arra is kitért, hogy 2023. január elsejétől a minimálbér 16 százalékkal emelkedik és bruttó 232 ezer forint lesz. A garantált bérminimum eközben 14 százalékkal bruttó 296 400 forintra emelkedik. A garantált bérminimum 730 ezer embert érint, a minimálbér pedig 200 ezer embert. Ám mindez túlmutat 1 millió emberen, hiszen a felette lévő béreket is jelentősen megtolják.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy egyedülálló helyzetben vagyunk, mert minket két irányból ér a migráció. 250 ezer illegális határátlépési próbálkozást semlegesítettek a határrendészek idén.

A miniszterelnök szerint kiemelkedő teljesítmény volt, hogy finanszírozni tudtuk az ország energiaellátását.

A teljes magyar energiaimportért fizettünk 7 milliárd eurót 2021-ben, idén viszont ezért 17 milliárd eurót fizettünk, ez 4000 milliárd forint.

Soha nem dolgoztak annyian az országban, mint idén, 30 éves csúcson van a foglalkoztatás, most 74,6 százalékon áll

– hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy miközben választási év volt, csökkent a költségvetési hiány, ahogy 2018-ban, úgy 2022-ben. Úgy, hogy visszaadták a családosoknak az adójuk tekintélyes részét, jött a 13. havi nyugdíj és más adókedvezmények.

A kormányfő azt is sikerként értékelte, hogy ssikerült leküzdeni a „hungarofóbiát”, amit az EU-s vezetők részéről tapasztalt.

Orbán Viktor 2023 legfontosabb feladatai között említette, hogy

  • kimaradjunk a háborúból,
  • kimaradjunk az európai recesszióból, pluszban legyen a gazdaság,
  • december/december alapon egyszámjegyű legyen az infláció.

Kitért arra is, hogy a ma délben kezdődő kormányülésen döntenek arról, hogy

a fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyereket vállaló nőknél 30 évre emeljék.

Védekeznünk kell 2023-ban és megvédeni az országot, a családokat – mondta a miniszterelnök.

Fotó: Facebook/Orbán Viktor oldala