Karácsonyi ajándék lehet a kormány bejelentése a januári nyugdíjemelés mértékéről, mert a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése csak december 22-én jelenik meg - írta meg a Népszava. Várhatóan ennek alapján szabja majd meg azt a kormány. A nyugdíjas szervezetek a saját becsléseik alapján egy 15 százalékos emelésre számítanak.

Ekkora emelés biztosítaná a nyugdíjak reálértékének megőrzését, amire oly gyakran hivatkozik a kormány, de csak akkor, ha az idei infláció még el nem számolt részére jutó emelést is megkapják az idősek

- nyilatkozta a lapnak Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke. Kifejtette, hogy a novemberben utalt nyugdíjkiegészítés csak augusztusig fedezte a drágulást a törvényi rendelkezés szerint. Akkor azonban nem állt meg az infláció. A 14 százalékkal megemelt nyugdíjat ezért még további 1-2 százalékkal fokozni kellene az általános drágulások fedezéséért.

Az idei pénzromlás pontos mértéket viszont csak február elején hozza nyilvánosságra a KSH

- ezt már a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) tagja mondta el a Népszavának, aki januártól annak soros elnöke lesz. Meglátása szerint a 2023-as nyugdíjemelést pedig majd a februári adathoz kellene visszamenőleg hozzáigazítani. Azt szeretnék tehát, hogy februárban legyen egy további emelés az idei év végén érkezőn túl.

A kormány eddig ugyanis nem foglalkozott az év végén keletkezett inflációval, igaz, amíg annak alacsony volt a mértéke, addig a nyugdíjas szervezetek sem foglalkoztak vele. Tavaly azonban már 0,3 százalékos volt az általános drágulás az év utolsó szakaszában, amit már nem akartak figyelmen kívül hagyni.

A kormány azonban nem reagált a szervezetek megkeresésére.

A tavalyinál azonban sokkal erőteljesebb lesz az idei év végi infláció, hiszen éppen mostanra pörög fel csak igazán a pénzromlás. A kérdés csak az, hogy mennyivel. Az aggodalmakat fokozza az, hogy a 2023-as év még az ideinél is rosszabbnak fest.

Az év elején ugyanis tovább emelkedhet az infláció.

Juhász László optimistának számító várakozása szerint is március után lassulhat a drágulás mértéke, ezért kalkuláltak 15 százalékos éves inflációval, valamint ahhoz igazítandó 15 százalékos nyugdíjemeléssel. A számolgatásokkal egyidőben azonban ismét

terítékre került a nyugdíjreform kérdése, hiszen az benne van az uniós helyreállítási pénzek utalásának feltételei között.

A hazai szakértők kritikusak azzal kapcsolatban, hogy 2025-ben bevezethetnének-e egy nyugdíjkorhatár-emelést, igaz, egy vita kezd kialakulni erről. Nyugdíjszakértők azt nyilatkozták a Népszavának, hogy egy ideje sürgetnék már a kormánynál a hazai nyugdíjrendszer átvilágítását, hiszen van benne jócskán igazságtalanság, amelyet ki lehetne küszöbölni. Barát Gábor szerint azonban

inkább továbbmélyítette az árkokat a nyugdíjrendszerben a kormány.

Az ATV-nek Herczog László, a NYUSZET tanácsadó testületének vezetője és Farkas András nyugdíjszakértő azt nyilatkozta, hogy a korhatáremelés nem akutális, ezzel szemben Juhász László a Ratkó-unokák 2035 körül esedékes nyugdíjba vonulására érdemes a nyugdíjrendszer átalakítását időzíteni.

A kiemelt kép forrása: MTI / Balogh Zoltán