Este fél hetes kezdettel tüntetés szerveződik a Belügyminisztérium épülete előtt, miután szerdán három fővárosi gimnáziumból összesen 8 tanárt rúgtak ki polgári engedetlenség miatt.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt: a rendkívüli felmentéssel menesztett pedagógusok mellett a Belügyminisztérium további 24 tiltakozó tanárt fenyegetett meg elbocsátással.

Hosszú hónapok példátlan tiltakozásai után nemhogy a megoldást keresné a hatalom, hanem egyre erősebb megfélemlítő, diktatorikus eszközökhöz nyúl. Ne várjuk meg, hogy a mi tanáraink legyenek a következők!

– írja a Facebookon szerveződő demonstráció szövege, amely arra szólítja fel az érkezőket, mutassák meg, hogy így csak egyre dühösebbek lesznek, és nem hallgatnak el, mert az oktatás nemzeti ügy.

Pályakezdő tanárt is elbocsátottak

Az Eötvös József Gimnáziumból egy fiatal matematika–biológia szakos tanárt rúgtak ki, a Karinthy Frigyes Gimnázium elbocsátott hat pedagógusa között végzős osztály osztályfőnöke is van, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból egy angol szakos tanárt bocsátottak el – tudta meg a Telex.

Kapin Lilla, az Eötvös 26 éves, pályakezdő tanárnője a lapnak azt mondta: pont a Belügyminisztérium közleményét olvasta, mikor hívta az iskola igazgatója, hogy menjen be vele beszélni. Az igazgató irodájában még ott volt a három igazgatóhelyettes is,

akkor mondták el neki, hogy ő a nyolc elbocsátott tanár egyike.

Kapin Lilla tavaly kétszer, idén háromszor vett részt a polgári engedetlenségben. Viszont egyáltalán nem biztos abban, hogy az iskolájukból ő vett részt a legtöbbször a jogellenes munkabeszüntetésben. Azt mondta, még egy kollégája vele együtt minden alkalommal ugyanígy tiltakozott.

Az igazgatók nem tudják azt állítani, hogy én engedetlenkedtem a legtöbbször, egyszerűen csak engem sikerült kiválasztani.

Miután közölték vele a hírt, összehívtak mindenkit, és elmondták a kollégáinak is az elbocsátását, mindenki meglepődött a bejelentésen.

Tiltakozik a kirúgások ellen a Pedagógusok Szakszervezte

A 444 által szemlézett közleményben azt írták:

Felháborítónak tartja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy a kormánynak csak a megtorlás, a megfélemlítés, a feszültség további gerjesztése, a tiltakozásukat polgári engedetlenséggel kifejező pedagógusok munkaviszonyának megszüntetése az egyetlen válasza az oktatás súlyos válságára. Érdemi párbeszéd, érdemi döntés nincs.
A PSZ is kitart álláspontja mellett: a kirúgás aránytalan büntetés azokkal a pedagógusokkal szemben, akik éppen diákjaik jövője érdekében tiltakoznak.
Ha a kormány nem korlátozta volna a sztrájkjogot, illetve azt visszaállította volna a tiltakozó tömegek követelésére, a polgári engedetlenségre, így annak szankciójára sem került volna sor.

Díszpolgári címet és milliós segítséget kapnak

Épp a mai napon terjesztik elő a pestszentlőrinci önkormányzat közgyűlésén, hogy a Karinthy Frigyes Gimnázium tantestülete díszpolgári címet kapjon.

A XVIII. kerület polgármestere Szaniszló Sándor a hvg.hu-nak azt mondta, a díszpolgárság megszavazása mellett lesz egy másik napirendi pont is, miszerint:

Az önkormányzat 10 millió forintot különített el korábban arra az esetre, ha kerületi pedagógusokat retorzió érné tiltakozásuk miatt. Ebből 1-1 millió forinttal támogatják a hat kirúgott tanárt, a többieket pedig az engedetlenség miatt kifizetetlen óráikért kárpótolják.

Gulyás Gergely: a jogszabályokat mindenkinek be kell tartani

A kormány álláspontja változatlan. A jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, a tanároknak különösen

– reagált Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfó sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre, hogy a ma elbocsátott nyolc tanár mellett más tiltakozó pedagógusokat is kirúgnak-e a közeljövőben.

A Telex arról számolt be, hogy

a miniszter szerint Magyarországon mindenki számára adottak a tiltakozás jogszerű formái.

Archív fotó: A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által szervezett budapesti tüntetés résztvevői a Kossuth téren 2022. november 26-án. MTI/Máthé Zoltán