Nem a várakozásoknak megfelelően halad az MVM Csoport bértárgyalása - derült ki a Magyar Villamosművek Zrt. és többségi vagy kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaságok munkavállalói érdekeit kéviselő szakszervezet honlapján.

A 2021-2022-2023. évekre szóló MVM csoportszintű bérmegállapodásban az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség kérése alapján rögzítették, hogy minden év októberében felülvizsgálják a bérmegállapodás tartalmát figyelembe véve a gazdasági mutatók alakulását és megállapodnak a következő év bérfejlesztés szabályairól.

Ez évben a felülvizsgálat különösen nagy jelentőséggel bír a tapasztalt árszínvonal romlás miatt, amely alapján a megélhetési költségek jelentősen megemelkedtek.

Az érdekképviselők már 2022. szeptember 20-án megkezdték a felülvizsgálatot majd október 5-én folytatták a tárgyalásokat de nem kaptak érdemi ajánlatot.

Hatvani Jácint, a Szakszervezet elnöke november 16-án levélben kereste meg Orbán Viktort, tekintve, hogy az MVM Zrt. köztulajdonú státusza révén Magyarország Kormánya gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

Megértjük, elfogadjuk és támogatjuk Magyarország Kormánya szakpolitikai döntését, a villany és gáz árára bevezetett és fenntartott rezsicsökkentést. A magyar háztartások energiaellátásának védelme, az ország energiaellátásának biztosítása vitathatatlanul kiemelt prioritást élvez - olvasható állásfoglalásukban.

Ezzel szemben, ha az MVM Csoport munkavállalóinak e politikai döntés miatt nagyobb mértékben kellene anyagi áldozatot vállalniuk, mondván, hogy az MVM Csoport gazdálkodása nem teszi lehetővé a bérek emelését, a rezsicsökkentés társadalmi terhét az MVM Csoport munkavállalói nagyobb mértékben vállalják fel, kell elszenvedniük. E többletteher felvállalása nem lehet elvárás a társadalom egy szűk szegmensétől, nevezetesen az MVM Csoport munkavállalóitól, azért az őket képviselő szakszervezeteknek egyértelműen szót kell emelniük

- folytatódik a közlemény. 

A dolgozók érekeit képviselő szakszervezet kijelenti, hogy készek mindent megtenni a javaslataik érvényesítése érdekében.

A Szakszervezeti Szövetség kiemelte, nem hagyják, hogy az MVM Csoport dolgozói évről-évre reálbércsökkenést szenvedjenek el és anyagi elismerést kérnek a tisztességesen elvégzett munkáért.

Tekintettel arra, hogy semmilyen érdemi választ nem kaptak, készítettek egy videót, melyben a dolgozók öntudatukra ébredtek és ez még csak az első rész, sejtetve, hogy lesz folytatás.

A videót itt nézheti meg:

Fotó: MVM TSZSZ honlapja