2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -3o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Elakadt a bértárgyalás a Kormány és az MVM Csoport dolgozóit tömörítő szakszervezet között

Tóth Rózsa, 2022. november 25. - 19:45
Elakadt a bértárgyalás a Kormány és az MVM Csoport dolgozóit tömörítő szakszervezet között
Bíztak benne, hogy kapnak érdemi ajánlatot de az egyeztetéseket kövezően sem jutottak kompromisszumra.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Nem a várakozásoknak megfelelően halad az MVM Csoport bértárgyalása - derült ki a Magyar Villamosművek Zrt. és többségi vagy kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaságok munkavállalói érdekeit kéviselő szakszervezet honlapján.

A 2021-2022-2023. évekre szóló MVM csoportszintű bérmegállapodásban az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség kérése alapján rögzítették, hogy minden év októberében felülvizsgálják a bérmegállapodás tartalmát figyelembe véve a gazdasági mutatók alakulását és megállapodnak a következő év bérfejlesztés szabályairól.

Ez évben a felülvizsgálat különösen nagy jelentőséggel bír a tapasztalt árszínvonal romlás miatt, amely alapján a megélhetési költségek jelentősen megemelkedtek.

Az érdekképviselők már 2022. szeptember 20-án megkezdték a felülvizsgálatot majd október 5-én folytatták a tárgyalásokat de nem kaptak érdemi ajánlatot.

Hatvani Jácint, a Szakszervezet elnöke november 16-án levélben kereste meg Orbán Viktort, tekintve, hogy az MVM Zrt. köztulajdonú státusza révén Magyarország Kormánya gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

Megértjük, elfogadjuk és támogatjuk Magyarország Kormánya szakpolitikai döntését, a villany és gáz árára bevezetett és fenntartott rezsicsökkentést. A magyar háztartások energiaellátásának védelme, az ország energiaellátásának biztosítása vitathatatlanul kiemelt prioritást élvez - olvasható állásfoglalásukban.

Ezzel szemben, ha az MVM Csoport munkavállalóinak e politikai döntés miatt nagyobb mértékben kellene anyagi áldozatot vállalniuk, mondván, hogy az MVM Csoport gazdálkodása nem teszi lehetővé a bérek emelését, a rezsicsökkentés társadalmi terhét az MVM Csoport munkavállalói nagyobb mértékben vállalják fel, kell elszenvedniük. E többletteher felvállalása nem lehet elvárás a társadalom egy szűk szegmensétől, nevezetesen az MVM Csoport munkavállalóitól, azért az őket képviselő szakszervezeteknek egyértelműen szót kell emelniük

- folytatódik a közlemény. 

A dolgozók érekeit képviselő szakszervezet kijelenti, hogy készek mindent megtenni a javaslataik érvényesítése érdekében.

A Szakszervezeti Szövetség kiemelte, nem hagyják, hogy az MVM Csoport dolgozói évről-évre reálbércsökkenést szenvedjenek el és anyagi elismerést kérnek a tisztességesen elvégzett munkáért.

Tekintettel arra, hogy semmilyen érdemi választ nem kaptak, készítettek egy videót, melyben a dolgozók öntudatukra ébredtek és ez még csak az első rész, sejtetve, hogy lesz folytatás.

A videót itt nézheti meg:

Fotó: MVM TSZSZ honlapja