December közepétől szabad a Lánchíd a buszok, a taxik és a kerékpárosok számára!

- jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán. Sikerült az idő- és a költséghatárokat tartani, ami már önmagában is elismerésre méltó, jegyezte meg a városvezető, hiszen megszokhattuk, hogy a hatalmas kormányzati beruházások kerete időközben megnő.

A sikeres múlt hétvégi próbaterhelésnek köszönhetően néhány héten belül lezárul a Lánchíd felújításának első nagy egysége, ezért a főváros vezetése döntést hozott a híd jövőjével kapcsolatosan.

Hogy a személygépkocsik előtt miért nem nyílik meg a híd? Karácsony Gergely pár pontban összeszedte:
  • a Lánchíd nemcsak egy átkelő, hanem egy szimbólum,
  • a jövőre 150 éves főváros egységét is kifejezi,
  • szimbóluma Széchenyi István vállalásának és az először vállalt nemesi köztehernek köszönhetően a haladásnak, a közösségnek és az egymásért érzett felelősségnek is,
  • kiderült az is, hogy képes a fővárosi közlekedés hiányolni a hidat,
  • miközben régebben inkább a híd szűk áteresztő képessége okozott dugókat.

Több civil szervezet és a fővárosi önkormányzat közösségi gyűlések alkalmával arra az álláspontra jutott, hogy a Lánchidat csak a közösségi közlekedés, a taxik, a kerékpárosok és a gyalogosok vegyék újra birtokba.

Növelni fogják azonban a Lánchídon átkelő buszok számát és új járatot is indítanak majd.

Mivel azonban a híd széleskörű felújításának még vannak további ütemei, a gyalogosokat érintő járdaszakaszok még nem szabadulnak fel a munkálatok alól december közepére. Átfutni és átsétálni tehát legkorábban 2023 lehet majd újra a főváros első hídján.

A kiemelt kép forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala