2023.06.07., szerda - Róbert
Budapest: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Európában Magyarországon drágultak leginkább az élelmiszerek

frisshirek.hu, 2022. november 18. - 09:20
Európában Magyarországon drágultak leginkább az élelmiszerek
Magyarországon egy év alatt 45,2 százalékkal drágultak az élelmiszerek, de a 21,1 százalékos átlagos októberi magyar infláció is a legrosszabb a régiónkban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Magyarország a harmadik helyen áll az infláció emelkedése tekintetében az uniós országok között, a pénzromlás mértéke hazánkban 21,9 százalékot tett ki - írta meg az Eurostat októberi inflációs jelentéséből a Forbes. Nálunk csak két balti államban, Litvániában és Észtországban romlott jobban a helyi fizetőeszköz, ezzel szemben

Franciaorszában, Spanyolországban és Máltán emelkedtek legkevésbé az árak.

Ezekben az országban sikerült 7 százalék alatt tartani az inflációt. Az Európai Unió átlaga a szeptemberi 10,9 százalékról 11,5 százalékra nőtt, miközben a 2021 októberi 4,4 százalékos volt csak. Az eurózóna inflációja valamivel kevesebb volt az EU-s átlagnál, 10,6 százalék.

A régiós összevetésben azonban továbbra is Magyarország teljesít legrosszabbul.
  • Lengyelországban 16,4 százalékos az infláció,
  • Csehországban 15,5 százalékos,
  • Szlovákiában 14,5 százalékos,
  • Romániában 13,5 százalékos,
  • Magyarországon viszont 21,1 százalékos.

Ennél azonban rosszabb adatra is rámutatott az Eurostat jelentése. Ha ugyanis csak az élelmiszerárakat vizsgáljuk, akkor egy év alatt 45,2 százalékkal ugrottak meg az árak hazánkban,

a kenyéré pedig 82,8 százalékkal csaknem megduplázódott,

amely emelkedés is a duplája az uniós átlagnak. Az Eurostat összegzően megállapította azt is, hogy az európai árak emelkedését átlagosan az enerigaárak, az élelmiszer, illetve az alkohol- és dohányáruk valamint a szolgáltatások árnövekedése pörgette leginkább.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com