Szeptemberben az ipari termelés volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 11,6 százalékkal nőtt. Az augusztusinál 1,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményében, amelyet az MTI szemlézett.

Leginkább a villamos berendezések gyártása fokozódott, amely 47,4 százalékos bővülést könyvelhettek el,

de emelkedett a termelés a feldolgozóipar legtöbb szektorában is. A teljes ipar legjelentősebb részét képező feldolgozóipar 11,5 százalékos, az energiaiparé 7,4, míg a bányászatnak mindössze 1 százalékos növekményt mutatott tavaly szeptemberhez viszonyítva.

A járműgyártás a feldolgozóiparon belül 31,6 százalékkal nőtt,

a közúti gépjármű gyártása még ennél is többel, 36 százalékkal, azok alkatrészeinek előállítása viszont kevesebbel, "csak" 29 százalékkal. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása - amely a feldolgozóipar 11 százalékát teszi ki -, 21,5 százalékos emelkedést mutatott.

Szintén a feldolgozóipar alá tartozó (annak 12 százalékát adó) élelmiszeripar mindössze 1,4 százalékkal emelkedett, amely csak az exportnak köszönhető, hiszen a hazai eladások csökkentek.

Az ipari export volumene az ipari termelésen túlmutatóan, 13,3 százalékkal nőtt. Ezen belül a járműgyártás kivitele 32,9, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásé 21,5 százalékkal, a villamosberendezések kivitele 62,4 százalékkal, a gyógyszerexport 13,4, az élelmiszereké 2,6 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest.

Összességében nőtt a magyar ipar hazai értékesítése is 5,8 százalékkal. Ezen belül a feldolgozó ipari 3-mal, amely javarészt a gépipar 58,4 százalékos hazai kereslete bővülésének köszönhető, miközben a számítógépeké 17,6 százalékkal az élelmiszeriparé 4,1 százalékkal visszaesett.

Az összes rendelésállomány szeptember végén 20,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Mindez azért, mert bár az export rendelésállomány 22,2 százalékkal nőtt, de a belföldi rendelések fél százalékkal csökkentek.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: unsplash.com