Október 22-e óta most először tartanak kormányinfót, amelyen Gulyás Gergely elsőként bejelentette, hogy kiterjesztik az árstopok által érintett termékek körét - összegezte a bejelentéseket a Telex. Ez megfelel az előzetes várakozásoknak, amelyekről a Frisshírek.hu-n is beszámoltunk.

A kormány a mai ülésén azt határozta, hogy a tojás és az étkezési burgonya is hatósági árat kap.

A megszabott maximum ár az adott termékek szeptember 30-ai árát rögzíti majd. A döntést a tárcavezető - értelemszerűen - a szankciókkal magyarázta, mondván az inflációt is az gerjeszti. Megismételte ugyanakkor azt a miniszterelnöki elvárást is, hogy a kormány a felére akarja csökkenteni az inflációt jövő év végére.

További fontos döntésként bejelentette azt is, hogy a rendszerhasználati díj 2023-ban sem emelkedhet a lakossági fogyasztók körében a rezsi esetén.

Az energiaárak felpörgésével a kormány is csak drágábban juthat hozzá az áramhoz, ezt azonban a magyar polgárok nem érezhetik meg, szögezte le a kormány nevében Gulyás Gergely. Ennek fedezésére vetették ki korábban az extraprofitadót, emlékeztetett a miniszter, amelynek összértéke 40 milliárd forint lesz idén és jövőre is.

A kiemelt kép forrása: MTI / Balogh Zoltán