A KORMÁNY A MAI ÜLÉSÉN AZT HATÁROZTA, HOGY A TOJÁS ÉS AZ ÉTKEZÉSI BURGONYA IS HATÓSÁGI ÁRAT KAP.

A szeptember 30-i árban rögzítik. Magyarázatként a szankciókat adta, amely gerjeszti az inflációt. Majd megismételte Orbán ígéretét: jövő év végére felére kell csökkenteni az inflációt. 

TOVÁBBI FONTOS DÖNTÉSKÉNT BEJELENTETTE AZT IS, HOGY A RENDSZERHASZNÁLATI DÍJ 2023-BAN SEM EMELKEDHET A LAKOSSÁGI FOGYASZTÓK KÖRÉBEN A REZSI ESETÉN.

Az energiaárak felpörgésével a lakosságot nem érintheti az, hogy a kormány drágán tudja beszerezni az árat. Ennek fedezésére vetették ki korábban az extraprofitadót, emlékeztetett a miniszter, amelynek összértéke 40 milliárd forint lesz idén és jövőre is.

Ezután az újságírók kérdezték Gulyás minisztert az elmúlt időszak legfontosabb eseményeiről, kormánydöntésekről.

Mai értesülések szerint a szlovák külügyminiszter azt mondta, hogy a magyar kormány szankciós érvei olyanok, mintha a Kreml kézikönyvéből származnának. Gulyás Gergely sunyi nyilatkozatnak tartja a kijelentést, amely mögött „súlyos komplexus” állhat.

„Az oroszok csak köszönetet mondhatnak a szankcióknak”

– jelentette ki a miniszter, és azt mondta, hogy akik támogatták a szankciók bevezetését, ők járultak hozzá ahhoz, hogy Oroszország gazdaságilag stabil és erős legyen. Hogy erről mást kommunikál Európa más országa? Ők nem látják jól. A mi álláspontunk ez, ezen változtatni nem kívánunk. Hogy miért írt alá Orbán minden szankciót Oroszországgal kapcsolatban, igencsak kitérő választ adott, sőt... 

Tüntetés, határvédelem, felhalmozott adósságok, adatkiszivárgás

A Hadházy-féle tüntetésről véleménye: a jogait mindenki gyakorolhatja, de a törvényeket mindenkinek be kell tartania.

Emlékeztetett az egy hónappal korábbi Orbán-szerb-osztrák találkozóra, amely a határok védelméről szólt. Ez alapján felkészülten várják a határőrök a migránsok rohamát. 

Ha szükség lesz, a rendőrkapitányságok felhalmozott adósságának rendezésébe mindenképpen segítséget nyújt a kormány, legkésőbb az év végén. Ez nem meglepő, hiszen sok közintézmény is mindig kap segítséget. 

A KRÉTA-rendszerrel kapcsolatos visszaélésekről semmit nem tud mondani, míg zajlik a vizsgálat. Arra sem érkezett válasz, hogy ez akár elkerülhető lett volna, ha valóban emberi mulasztás történt. 

Takarékosság, agrártámogatás, kisboltok segítése, közüzemi számlák

A Parlament felújításának tervezése kezdődik meg most, a felújítást elhalasztják. Gulyás elmondása szerint ezzel is spórolni szeretnének, mert most gazdaságtalanul működik a korszerűtlensége miatt.

Az agrárszektor az uniós támogatások nyomán még nagyobb támogatásra számíthat.

A kisboltok szintén segítséget kapnak, hiszen tudják, működőképességük határán vannak, nem tudják már mire hárítani a költségeiket. A nagy boltokkal kapcsolatban más a véleménye, nem tartja életszerűnek, hogy az újabb ársapkák miatt emelnék a többi termék árát. 

A döntés a rendszerhasználati díjakról az áramra vonatkozik, a gáznál sem fognak viszont emelni - hangsúlyozta Gulyás..

Az árstopok csak némileg mérsékelik az inflációt, 0,1-01 százalékkal csökkenhet emiatt, de mindenképpen nagy segítség a lakosságnak. Hogy miért a burgonya és a tojás? Mert alapvető élelmiszer. Más, ezzel kapcsolatos felvetést, például, miért nem a tejtermékek, lesöpört. Dönteni kellett, ők ezt tartják a legfontosabbnak.

Vállalt teljesítések az Európai Uniónak, pedagógusok, kisbenzinkutak, finn és svéd NATO-csatlakozás

A kormány jó ütemben halad az Európai Bizottság felé vállalt teljesítésekben, időre elkészülnek, így ősszel nem várható rendkívüli parlamenti ülés.

Ukrajnát más módon támogatjuk, hitelfelvételt stoppoljuk.

A pedagógusok örülhetnek annak, hogy két és és pár hónap múlva magasabb lesz a pénzük. Szerinte sokan hálával gondolnak emiatt a kormányra már most is. De az EU-s pénz megérkeztéig mást nem tudnak és akarnak ígérni nekik.  

Kisbenzinkutak megkapják a megígért támogatást, hiszen elmondták. Hogy eddig miért nem, arra nincs válasz. A gyármentési alapot folyamatosan töltik fel pénzzel, így senki nem maradhat ki belőle. 

A finnek és svédek értsék meg, most hazánknak az EU-nak megfelelés a legfontosabb, csakis utána kerülhet az ő ügyük a parlament elé. Elmondása szerint át fog menni a javaslat. Hogy az Aranybulla miért fontosabb az ő ügyüknél? Hát az nagyon is nemzeti ügy - fejezte ki dorgálóan Gulyán. 

Kommunikáció, független média, konzultáció

A tegnapi Fürjes-Baranyi vitával kapcsolatban egyértelműen Fürjessel ért egyet, hiszen a közszereplők közül senkinek nincs joga ahhoz, hogy meghatározza, hogy ki újságíró, és ki nem. Azt viszont mindenki eldöntheti, hogy kinek akar válaszolni.

Szóba került itt Orbán nemzetközi sajtótájékoztatója, hogy olyan a világon nincs, ahol több órán keresztül válaszolna egy miniszterelnök, pláne élő adásban. Azt nem tette hozzá, hogy ide is szűk kört hívnak meg, és persze csakis válogatottan adja át a szót bizonyos orgánumoknak. 


A kormány már régóta mindenről megkérdezi a lakosság véleményét konzultáció formájában, így ez most is természetes. Konzultáljunk! A brüsszeli szankciókkal szemben csakis így tud kormányunk hathatósan fellépni, hogy mögötte áll a több milliós józan magyar lakosság, aki ugyanígy gondolkodik. 


A lehetséges uniós kilencedik szankciós csomagról Gulyás azt mondta, ha az unió szankciókat akar, azt ne az energetika területén tegye. Nekünk ez vörös vonal, vétó - írta a telex.hu.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 9-én. MTI/Soós Lajos