A Reuters exkluzív értesülés történt a helyszínen: több ezer vendégmunkást lakoltattak ki erőszakkal Doha központjából, ahol a fővárosba érkező szurkolókat akarják elszállásolni.

A hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó munkások szerint több tucat épületből lakoltattak ki a hatóságok, így a főként ázsiai és afrikai vendégmunkásoknak egyik napról a másikra kell új szállás után kutatniuk – emiatt sokan például egyelőre az utcán alszanak.

Az egyik épületben a helyiek állítása szerint 1200 vendégmunkást szállásoltak a hatóság jóváhagyásával, majd egyik percről a másikra távozniuk kellett mindössze három óra alatt. Sokaknak arra sem volt elég az idő, hogy saját dolgaikat összegyűjtse.  

Amellett, hogy a futballtörténelem legdrágább világbajnoksága lesz a Katari VB, az elmúlt tornákat tekintve a legsúlyosabb emberi jogi jogsértések is a tornához kapcsolódnak, amelyek felett a FIFA látványosan szemet huny.

„Sehova nem tudunk menni” – fogalmazott egyikük a Reutersnak, majd hozzátette, hogy már második éjszakája az utcán alszanak tíz társával együtt, amely az őszi nagy hőségben, emberpróbáló feladat.  

A Reuters felkereste a katari kormányt. Válaszuk szerint a kilakoltatások nem függnek össze a vb-vel, ez egy előre tervezett településfejlesztési terv szerint történik. Mint írták:

„Mindenki azóta biztonságos és megfelelő lakhatásban részesült, mindegyik távozási kérelmet megfelelő értesítés előzött meg”

A FIFA és a Katari Világbajnokság szervezői nem válaszoltak a Reuters megkeresésére, azonban egyre nagyobb a felháborodás a november 20-án kezdődő torna kapcsán a sorozatos embertelen bánásmód miatt, amelyben a vendégmunkásokat részesítik.

Fotó: qatar2022 weboldala