Tett egy sármelléki kitérőt Kecskemétről a honvédségi Airbus A 319-es, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Orbán Viktor zalaegerszegi megemlékezéséről egyenesen Ankarába utazzon vasárnap

– írja a Népszava cikkére hivatkozva a hvg.hu.

A gép a FlightAware szerint délután 3 óra után 8 perccel szállt fel a kecskeméti repülőtérről majd 36 perccel később landolt a Zalaegerszeg közelében lévő Sármelléken. Onnan délután 4 óra 18 perckor indult el Ankara felé, ahol helyi idő szerint este 7 óra 9 perckor landolt.

A honvédség elismerte, hogy Szalay-Bobrovniczky volt a gépen.

Ankarában a török védelmi miniszterrel, Hulusi Akarral, megtekintett egy katonai alakulatot és „a magyar védelmi ipar szempontjából jelentős” Gidrán 4x4-es harcjármű gyártási helyét.

A lap szerint kifogásolható a honvédségi gép kitérője a tárcavezetőért. Azt írják,

azért reptették át a repülőgépet Kecskemétről Sármellékre, hogy a miniszternek ne kelljen autóznia 270 kilométert, ami bő két és fél órát jelent időben. A zalai kitérő – mivel nem esik útba Ankara felé – mintegy 3,6-3,9 millió forintba kerülhetett.

Ráadásul a lap szerint az Airbus utána hazajött, így azért, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf később hazajusson, ismét ki kellett küldeni egy gépet, vagy repülőjegyet kellett neki venni.

Archív fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszél a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából tartott központi ünnepi megemlékezésén a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban 2022. október 20-án. MTI/Bruzák Noémi