Az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság kiírta a pályázatot az Integritás Hatóság tagságára, elnöki és két helyettesi pozíciójára - írta meg a Menedzsment Fórum. Jelentkezni október 25-én éjfélig van mód. A szervezetet a kormány azért hívta életre, hogy megfeleljen az Európai Bizottság által támasztott elvárásoknak az uniós források átlátható felhasználásáért.

A kiírásban azontúl, hogy kik nyújthatják be eséllyel a jelentkezésüket, azok listáját is számba veszi a hatóság, akiknek tilos megpályázni azt.

Így sem kormánytag - tehát Orbán Viktor sem -, sem a köztársasági elnök, de még kormányzat közvetlen közelében dolgozók sem. Ahogy a sor folytatódik tovább kormányhivatalok vezetőivel, polgármesterek, megyei önkormányzati és országgyűlési képviselőkkel, de még az Európai Parlament magyar tagjaival is.

De lemaradnak a lehetőségről a politikai pártok közelében dolgozó személyek vagy pusztán azok tagjai. A gazdaság szférájából sem nyújthatja be bárki a pályázatát. Nem lehet tagja Integritás Hatóságnak az sem, aki gazdasági társaságok vezető tisztségviselője, vezető testületének tagja, felügyelőbizottsági tagja, cégvezetője vagy tulajdonosa.

A tiltások összességben visszamenőlegesen öt évre szólnak. Tehát például Vona Gábor sem pályázhatja majd meg a tisztségek egyikét, mert 2017 októberében még parlamenti képviselő volt, ráadásul még jócskán a Jobbik tagja.

A sok tiltás után azonban természetesen a kiírás tartalmazza azon ismeréveket is, amelyekkel valaki betöltheti a meghirdetett pozíciókat:
  • rendelkezniük kell jogi, közgazdasági vagy pénzügyi területen szerzett egyetemi végzettséggel,
  • minden kétséget kizáróan függetlennek kell lenniük,
  • a közbeszerzéshez és a korrupció elleni küzdelemhez kapcsolódó jogi vagy pénzügyi területeken szerzett széles körű szakmai gyakorlatot vagy tudományos munkásságot szükséges felmutatniuk,
  • továbbá nemzetközi háttérrel és tapasztalattal kell bírniuk, beleértve az európai uniós ügyeket is.

A sikeres pályázathoz összeférhetetlenségi, illetve vagyonnyilatkozatot kell tenniük az érintetteknek. A mandátum egyszer, nem meghosszabítható, és 6 évre szól majd.

A kiemelt kép forrása: MTI / Szigetváry Zsolt