Szijjártó Péter a Facebook-oldalán azt írta: a mostani energiaellátási válság Európában jelentősen növeli a nukleáris kapacitások jelentőségét. A nukleárisenergia-kapacitások segítenek abban, hogy az adott ország meg tudja védeni magát a nemzetközi energiapiac észszerűtlen és kiszámíthatatlan változásaitól, vagyis hogy meg tudja védeni a szuverenitását - tette hozzá.

"Magyarország új atomerőművet épít, amivel hosszú távon garantáljuk energiaellátásunk biztonságát, megvédjük a környezetünket és fenntartjuk a rezsicsökkentés eredményeit"

- emelte ki.

A miniszter tájékoztatása szerint a hétfői tárgyaláson Alekszej Lihacsovval a következő hónapok feladatait vették számba annak érdekében, hogy jövő év őszén az első betonelemek lekerülhessenek a talajba a paksi telephelyen.

"A beruházást sokan próbáljak gáncsolni, de mi ennek nem engedünk, az erőművet felépítjük, mert jogunk van hozzá és ez az érdekünk"

- fogalmazott Szijjártó Péter.

Magyarország nem támogat semmit, ami közvetve vagy közvetlenül veszélyeztetné a Paksi Atomerőmű építését

Szijjártó Péter magyar a külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának fejtette ki véleményét hétfőn. A politikus a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Közgyűlésének plenáris ülésén szólalt fel Bécsben. Hangsúlyozta, hogy miközben az Európai Unió a recesszióba tart, nagyon komoly energiaellátási gondokkal küzd, nem létezik energiapiac. Az energiaárak jelenleg az égbe szöknek, miközben a kelet-nyugati ellátási láncok megszakadtak.

Ebben a helyzetben megnövekszik a nukleáris energia jelentősége. Kiemelte, világossá kell tenni, hogy

nukleáris energia nélkül nincs biztonságos energiautánpótlás, nincs megfizethető energia Európában.

A nukleárisenergia-kapacitások csökkentik a függőséget a teljesen energiafüggő környezetben. Ezért lehet azt mondani, hogy

a nukleáris energiakapacitás egyenlő a "szuverenitásunkkal".

A miniszter hozzátette: a projekt megkapta a végleges építési engedélyt. Magyar várakozások szerint az első betonelemeket jövő ősszel fektetik le. A létesítmény várhatóan 2030-ban lesz üzemképes. A beruházással évente 70 millió tonna szén-dioxid kibocsátást takarít meg az ország. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy

"jogunk van ezt az erőművet felépíteni, már csak azért is, mert az energiamix összeállítása a nemzeti fennhatóság alá tartozik".

Nincs uniós szankció a nukleáris energiára - emlékeztetett. Magyarország kérvényt nyújtott be a jelenlegi nukleáris reaktorai élettartamának a meghosszabbítására. Mint mondta:

"Reméljük, hogy az EU intézmények tárgyszerűen fogják ezt elbírálni, mindenfajta ideológiai, politikai megközelítés nélkül. Felidézte, hogy az EU újabb szankciós csomagot készít elő. Ebben a kérdésben Magyarország számára van egy vörös vonal.

Paks 2 szuveneritás kérdés