A hvg.hu beszámolójában arra emlékeztetett, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő volt az egyetlen ellenzéki politikus, aki bojkottálta az Országgyűlés alakuló ülését májusban – emiatt Kövér László fideszes házelnök nem is titkoltan azzal bünteti, hogy nem engedi esküt tenni, márpedig a politikus addig nem gyakorolhatja a képviselői jogait, így sem fizetést nem kap, sem pedig szabadon nem tud bemenni a munkahelyére. Az eskütétel talán szeptemberben történhet meg.

Hadházy azért hagyta ki az alakuló ülést, hogy ezzel tiltakozzon „a tisztességtelen választások miatt”. Ez utóbbit abban a videóban is szóba hozta a képviselő, amit pénteken töltött fel a Facebookra. Ebben az látható, hogy Hadházy bejut a Parlamentbe, igaz, nem úgy, ahogy a többi politikus: neki a turistákhoz hasonlóan belépőjegyet kellett vennie, de még így sem ment minden simán.

Amikor az ellenőrzéshez ér a többi látogatóval, a politikust arra kérik, álljon ki a sorból, és állítsa le a videókészítést.

A tíz percig tartó közjáték után Hadházy Ákos folytathatta az útját, és egy olasz turistacsoporttal együtt be is jutott az épületbe. A politikus szerint valószínűleg ő az egyetlen olyan megválasztott képviselő Európában, aki csak jeggyel léphet be a Parlamentbe.

Ez akár vicces is lehetne (tulajdonképpen az is), de azért gondoljunk bele: csak diktatúrákban fordulhat elő, hogy egy megválasztott parlamenti képviselőt bármi módon megfosszanak a jogaitól

– írta a Facebookon.

Ha esetleg fel méltóztatik esketni engem a házmester, akkor sem fogom eljátszani neki a demokrácia színházat. Egy ilyen választás után egyetlen legitim cél miatt szabad csak felvenni a mandátumot: a tisztességes választás feltételeinek kivívásáért. Ez viszont nem megy úgy, ha közben hétről hétre a demokrácia halvány látszatát keltjük az aranyozott falak között

– tette hozzá a képviselő.

Fotó: Facebook/Hadházy Ákos oldala