A meglévő rakétákat módosítanák úgy, hogy hatótávjukat 100 kilométerről 1000 kilométerre növelnék – írja a napilap kormányzati forrásokra hivatkozva.

A hajókról vagy repülőgépekről indított fegyvereket főként a déli Nansei-szigetek körül helyeznék el, így el tudnák érni Észak-Korea és Kína part menti területeket – közölte a Yomiuri.

A japán külügyminisztérium képviselői még nem erősítették meg az újság állítását - írja a Reuters.

Japán 1947-ben új, pacifista alkotmányt fogadott el, amiben lefektették, hogy hadseregét csak önvédelemi célokra használhatja. A távol-keleti ország az elmúlt években növelte katonai kiadásait, és határozottabb stratégiát követett, de tartózkodott a nagy hatótávolságú rakéták bevetésétől, amelyek külföldi célpontokat érhetnek el.

A regionális feszültségek ebben a hónapban felerősödtek, miután Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke Tajvanon tett látogatást. 

Tajvan pár nappal ezelőtt sajtónyilvános légierő-gyakorlatokkal válaszolt arra, hogy a Csendes-óceáni szigetet a saját részeként kezelő Kína katonai hadgyakorlattal reagált az amerikai képviselőház elnöke, Nancy Pelosi – majd egy amerikai törvényhozói küldöttség –tajvani látogatására, amelyet Kína amerikai provokációnak minősített.

fotó: pixabay