Nem sérült meg senki abban a tűzben, amelyik csütörtök délután lobbant fel és terjedt tovább Pécs külvárosában. Hét épület károsodott, három ház teljesen leégett, három gázpalack felrobbant a nyugati városrészben, a Mecsekoldalban.

Az Akó dűlőben tegnap délután, vélhetően szabadtéri égetés nyomán lobbant fel a tűz, amely gyorsan továbbterjedt, és mintegy nyolc hektáron pusztított. A tüzet végül késő estére sikerült megfékeznie száztizenhat hivatásos és hetvenkét önkéntes tűzoltónak, valamint harmincnyolc közreműködőnek, köztük a honvédség háromfős helikopter-személyzetének.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken a közösségi oldalán tájékoztatott arról, hogy a helyszínre negyvenhat jármű, köztük a honvédségi helikopter vonult, a beavatkozást vezetési törzs irányította. A területet a tűzoltók nehezen tudták megközelíteni, végül este negyed kilenc után körülhatárolták a tüzet. Két ház lakója nem térhetett vissza otthonába, a harmadik, teljesen kiégett házban nem él senki életvitelszerűen. A katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárást kezdett, szemlebizottság alakult.

Az OKF köszönetet mondott mindenkinek, akik ott voltak: Majs, Szabadszentkirály, Kökény, Pogány, Mecseknádasd, Ófalu, Szentlőrinc, Pécs, Palkonya, Magyarszék, Villány önkénteseinek, az érintett szervezetek szakembereinek, a társszervek munkatársainak, és természetesen a helyi lakóknak, segítőknek.

A nepszava.hu eközben arról írt, hogy bocsánatot kért a pécsiektől a mecseki bozóttüzet okozó férfi a Pécs Aktuálhoz eljuttatott nyilatkozatában.

„Őszintén kérek bocsánatot minden pécsi polgártól” – kezdi nyilatkozatát Kósa Mátyás Krisztián. Elismeri, hogy balesetet okozott, ám állítása szerint ez akarata ellenére történt. Ígéri, hogy minden károsult jogos kárát a lehető legrövidebb időn belül megtéríti.

„Teljes felelősséget vállalok a történtekért. Büntetőjogi és polgári jogi értelemben is” – írja.

A férfi állítása szerint azonnal elkezdte oltani a robbanásszerűen terjedő tüzet, ám azt már nem lehetett megállítani. Mint írja, bármit megtenne azért, hogy visszafordíthassa a történteket.

Leszögezi, hogy aláveti magát a büntetőeljárásnak, „nem fog ügyvédek háta mögé bújni”. „Vállalom a balesetből adódó minden felelősségem” – zárja sorait.

Fotó: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldala