A Rybar médiaiskola megnyitása a Balkánon és a grúz könyvtolvaj banda leleplezése

A Rybar Telegram-csatorna, amely az ukrajnai háborúról szóló tudósításairól vált ismertté, bejelentette a „Rybar médiaiskolát” a Balkánon, ahol a csapat az elmúlt hetet Szerbiában és a boszniai Szerb Köztársaságban töltötte.

A Rybar csapata diákokat, újságírókat, politikusokat és a tudományos szférában dolgozókat tanított arra, hogyan hozzanak létre és működtessenek Telegram-csatornákat, hogyan szervezzék ezeket a csatornákat hálózatokba, hogyan terjesszenek „helyes” tartalmakat, és hogyan küzdjenek a „félretájékoztatás” ellen. A médiaiskola alapítója, Mihail Zvincsuk maga is előadásokat tartott, és megállapodott, hogy rendszeres személyes mesterkurzusokat tartanak meg nem nevezett orosz Telegram-csatornákat szerzőivel.

A Rybar korábban is végzett oktatási tevékenységeket, például a Rosztek sajtófőnökeinek és kommunikációs munkatársainak tartott médiaképzést.

Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság, amely Bosznia-Hercegovina egyik entitása, jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal. A Szerb Köztársaság elnöke, Milorad Dodik nemrégiben Szentpéterváron találkozott az orosz Biztonsági Tanács titkárával, Nyikolaj Patrusevvel, és megvitatták az Oroszország és a Szerb Köztársaság közötti együttműködés fokozását.

Ezzel párhuzamosan, egy másik jelentős esemény is történt Európában. A rendőrség letartóztatott kilenc grúz állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy kifinomult bűnözői akció keretében értékes antik könyveket – köztük egy eredeti Puskin-kéziratot – loptak el nemzeti könyvtárakból Európa-szerte. A 19. századi orosz nyelvű irodalmat tartalmazó polcokat két éven át több országban is feldúlták, és hamisítványokkal cserélték ki. A Varsói Egyetem, amely a célpontok között volt, tavaly jelentette Puskin és Gogol műveinek első kiadásainak ellopását. Az Europol szerint a gyanúsítottak állítólag néha akadémikusnak adták ki magukat, hogy hozzáférjenek a könyvekhez, és „kiemelkedő minőségű” hamisítványokat készítsenek. Az ellopott műtárgyak egy részét szentpétervári és moszkvai aukciós házakon keresztül adták el, ami „gyakorlatilag visszaszerezhetetlenné tette azokat” – tette hozzá az Europol. Az akció részeként a rendőrség több mint 150 könyvet foglalt le, amelyek származását most vizsgálják. Az Europol szerint a banda legalább 170 könyv ellopásáért felelős, ami mintegy 2,5 millió euró anyagi kárt és a társadalomnak mérhetetlen vagyoni hátrányt okoz.