Ókovács Szilveszter felkérte a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekart (BDZ), hogy vasárnap játsszák el a Don Giovannit a sztrájkoló Opera-zenekar helyett, ám a BDZ zenészei szolidárisak voltak kollégáikkal és leszavazták a szakmailag is megkérdőjelezhető beugrást.

"Valóban beszéltünk, de nem került szóba, hogy ez megvalósuljon”

- mondta a Népszava megkeresésére A BDZ dirigense.

Hollerung Gábor egyúttal közölte, hogy

látja a zenészek leterheltségét, de ezzel együtt sem gondolja, hogy a sztrájk az optimális megoldás a helyzet kezelésére.

Mindeközben a nyilvánosság rivaldafényében Ókovács Szilveszter fényes következő évadot hirdetett és nem tartja időszerűnek, hogy lemondjon a posztjáról.

Márpedig változatlanul a keddi Don Giovanni díszlete áll az Opera színpadán, ezért a csütörtöki Mayerling című balett helyett ismét Mozart operáját játszották – ezúttal már a teljes operaházi zenekar hiányával.

Az egyre mélyülő operaházi sztrájk kapcsán csütörtök még annyit közölt a főigazgató, hogy este biztosan nem tudják játszani a Mayerling című balettet. Az intézmény honlapján meg is jelent a kényszerű korrekció: a balett helyett Mozart Don Giovanni-ját tervezték műsorra tűzni.

A portál kérdésére, miszerint szerint túlterheltek-e az Opera dolgozói, a főigazgató annyit válaszolt, hogy ez hazugság.

Egyúttal hozzátette:

„Pontosan miért mondanék le? Mert nincs az Operának négymilliárddal több pénze? A sajtó ránk lő, aztán pedig azt mondja, hogy romos az épület. Ez nem szép dolog. Nekem a működőképességet kell biztosítanom.”

A Népszava megkereste Bárány Balázs Pétert, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnökét is, aki elmondta,

Ókovács Szilveszter csütörtök délutáni egyeztetésen nem vett részt, helyettesét küldte el, de nem közeledtek az álláspontok.

Kiemelt kép: Operaház FB-oldal