Szerinte a kormány kommunikációja, hogy nekik a gyermekek védelme az első, csak üres frázis.
Vona Gábor pártelnök a már szokásosnak mondható öt pontban szedte össze, hogy Novák Katalin kegyelmi botránya és az erre válaszreakcióként alaptörvény-módosítási javaslatot benyújtó Orbán Viktor kommunikációja mire világíthat rá a jelent és a jövőt illetően. Az Index összeszedte a sarokpontokat:

• A gyermekvédelem a kormány számára csak egy kommunikációs termék.
• A rendszer az áldozatot bünteti, az elkövető segítőjét pedig jutalmazza.
• Közvetlen köztársasági elnökválasztást!
• Semmilyen kegyelmi döntés ne lehessen titkos!
• Adjuk vissza a gyermekkor biztonságát!

Az utolsó három pont talán van annyira egyértelmű, hogy ne kelljen kifejteni, viszont az első kettőhöz remek adalékokat írt Vona a posztjában.

A köztársasági elnök ügye újabb bizonyítéka annak, hogy Magyarországon rosszléti állam működik

– kezdte a magyarázatot, amely arra utal, hogy a gyermekvédelmi nemzeti konzultációkra és kampányokra elköltött milliárdnyi pénz csupán színház, valódi gondolatiság nincs mögötte a kormány részéről.

A második pontnál pedig felemlegeti Pető Attila tavalyi ügyét, aki gyermekként elszenvedte egy pap pedofil közeledését, majd amikor bíróságra vitte a dolgot, még őt marasztalták el zaklatásért. Vona azzal zárja közleményét, hogy

tragikomikus konzultációk és politikai kommunikáció helyett arra fordítsunk forrásokat,
hogy adjuk vissza a fiataloknak az országot és a gyermekeknek a biztonságos gyerekkort.
Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmi botránya, majd Orbán Viktor kétségbeesett alaptörvény-módosító javaslata minimum 5 dologra világít rá:
1. A gyermekvédelem a kormány számára csak egy kommunikációs termék
A köztársasági elnök ügye újabb bizonyítéka annak, hogy Magyarországon rosszléti állam működik. Miközben milliárdokat költöttek a témában nemzeti konzultációra, a kormány kommunikációs panelje, miszerint számukra a gyermekek az elsők, csak üres frázis, egy politikai kommunikációs termék.
2. A rendszer az áldozatot bünteti, az elkövető segítőjét pedig jutalmazza
Pető Attilát, aki gyermekként egy katolikus pap pedofil közeledésének áldozata volt, szinte napra pontosan egy éve marasztalták el, mert szerette volna megtudni, miért nincs következménye az ügyének. Az eset a Novák-botrány fényében jól mutatja, hogy a probléma rendszerszintű, a jelzőrendszer, a segítségnyújtás és a jogorvoslat hazánkban egyaránt groteszk módon működik. Kíváncsian várjuk, Pető Attilának is jár-e államfői kegyelem.
3. Közvetlen köztársasági elnökválasztást!
A Novák-botrány ismét rávilágít, milyen fontos volt a Második Reformkor még alapítványként tett javaslata a köztársasági elnök közvetlen választásáról. A köztársasági elnök jelenleg ugyanis – de facto – Orbán Viktornak tartozik felelősséggel, nem a társadalomnak. Az államfőt válasszák az emberek!
4. Semmilyen kegyelmi döntés ne lehessen titkos!
A Második Reformkor az átláthatóság híve. Érthetetlen, hogy egy ilyen ügyben miért nem tudjuk a döntés okát. Orbán Viktor alaptövény-módosító javaslatába kerüljön be, hogy a kegyelmi döntések indoklása minden esetben nyilvános legyen!
5. Adjuk vissza a gyermekkor biztonságát!
Amikor a Második Reformkor arra szólít fel, hogy adjuk vissza az országot a fiataloknak, egyúttal azt is követeli, adjuk vissza a gyermekkor biztonságát. Tragikomikus konzultációk és politikai kommunikáció helyett erre fordítsunk forrásokat!

Olvasható a Fecbook poszt alatti kommentjében. 

Kiemelt fotó : Facebook