A Megoldás Mozgalom aggodalommal figyeli azt a fajta túlköltekezést, amely jelenleg a Nemzeti Konzultációkat övezi. A párt számításai szerint az elmúlt tíz évben 60-70 milliárd forintot költött a kabinet, az emberek – irányított kérdésekkel való – megkérdezésére. Az összeg önmagában is tetemes, azonban annak tudatában még értelmezhetetlenebb, hogy a költségek javarésze a papíralapú kérdőívekre, illetve a konzultációk reklámozására mentek el.

A Megoldás Mozgalom elfogadhatatlannak tartja, hogy a legutóbbi konzultáció mintegy 10 milliárd forintos költségéből 7 milliárd forint ment el csak a kitöltés, válaszadás reklámozására. A kérdéssort a választók mindössze 17,5%-a töltötte ki.

A Memo alapvető jognak tartja, hogy Magyarországon mindenki szabadon kinyilváníthassa a véleményét. A párt szerint ideálisabb lenne, ha a mostani és a jövőbeni konzultációkat is csak digitális formában lehetne lebonyolítani. A Memo olyan digitális vélemény-nyilvánítási lehetőségre tesz javaslatot, amely biztosítja az anonimitást, másrészt egy többpárti, független választási bizottság számára lehetővé teszi, hogy ellenőrizze a leadott válaszok, vélemények számát, hitelességét. A jövőben a konzultációra fordított reklámköltségeket pedig minimalizálni kell, azaz a lehető legkevesebbre kell csökkenteni - írja közleményében a Megoldás Mozgalom.

A Megoldás Mozgalom a jelenlegi "Nemzeti konzultációt a szuverenitásunk védelméről" több pontban is kártékonynak, a külpolitikai kapcsolatunk szemponjából veszélyesnek, az Európai Uniós integrációnk szempontjából pedig értelmezhetetlennek tartja.

A párt elítéli, hogy a kormány a magyarokat Brüsszel ellen hergeli, a magyar közgondolkodást az Európai Unió ellen fordítja.

Fotó: MTI/ Ujvári Sándor