A tendergyőztes Liberty Steel Group a garancia rá, hogy új fejezet kezdődik az acélmű életében

– jelentette ki Ajay Aggarwal az indiai-brit Liberty Steel-csoport európai elnöke annak apropóján, hogy Liberty Dunaújvárosra keresztelték át a Dunaferrt. Tette ezt azután, hogy az uniós versenyhatóság jóváhagyását élvezve a Liberty új tulajdonosként október 20-án átvette az egykori, tönkrement Dunaferr életképes részeiből (beleértve a munkavállalókat) létrehozott két új kft. irányítását.

Az adósságoktól megtisztított Dunaferr-cégekre kiírt pályázat egyik feltétele épp az volt, hogy az életképes cégekben maradó megközelítőleg négyezer dolgozó megélhetését továbbra is biztosítsa a vállalat.

A papírforma szerint az új tulajdonos betartja, amit vállalt, hiszen első körben nem az egykori Dunaferr által közvetlenül foglalkoztatottakat építi le, hanem az üzemeiben dolgozó alvállalkozót, amelynek emberei ugyanolyan szervesen oda tartoztak, mint a sajátjaik.

Jóllehet az adófizetőknek több százmilliárdos veszteséget okozó, elavult Dunaferr megmentésének az volt az egyik fő indoka, hogy munkahelyeket mentsenek meg, a nem egészen egy hónapja regnáló indiai vezetés máris leépítésről döntött. Tette ezt trükkösen: kormányzati hátszéllel az acélműtől függő alvállalkozót rúgta ki.

Értesítem, hogy a Ferromark-Halna Kft-nél, mint munkáltatónál fennálló, határozatlan időtartamú munkaviszonyát … a mai nappal felmondással megszüntetem

– így kezdődik az a hvg.hu birtokába került november 16-ai levél, amelyet információnk szerint mintegy száz dolgozó kapott meg hideg zuhanyként.

A Ferromark-Halna 2014 októberétől, azaz épp kilenc éve dolgozott a tavaly év végén felszámolásra jutott, majd idén nyáron átszervezett és értékesített Dunaferr kohászati üzemében, ahol salakgyártási és anyagmozgatási feladatokat látott el.

Miután a Dunaferr életképes részeit eladta a felszámoló, júliusban az alvállalkozóval kötött szerződés a Duna Furnace nevű új kft.-re szállt át, amelyben a Liberty átvette az uralmat. A kormány ezt gondosan megelőzve, szeptember végén hozott egy olyan – természetesen háborús vészhelyzeti – rendeletet, amely felhatalmazta az új Dunaferr-céget arra, hogy minden korábban kötött szerződését indoklás nélkül, nyolc napos felmondási idővel megszűntetheti – áll a dolgozóknak átadott felmondás indoklásában.

A kormányrendelet ugyanis felülírja az alvállalkozókkal kötött szerződések szigorúbb, hosszabb felmondási időt biztosító feltételeit.