Díszpolgári címet kapott Csányi Vilmos, az Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, író, Gálvölgyi János, Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Jordán Tamás, a nemzet színésze, Kossuth-, Jászai Mari- és Prima Primissima díjas érdemes művész, rendező, színigazgató, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Keleti Éva fotográfus, Kovács Katalin olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó, valamint Presser Gábor Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas előadóművész, zeneszerző, érdemes művész.

A kitüntetés posztumusz díjazottja Mécs Imre, 1956-os halálraítélt, a Szabad Demokraták Szövetségének alapítója, országgyűlési képviselő és Vágó István televíziós műsorvezető, közéleti személyiség, a DK volt politikusa.

A Mécs Imrének járó elismerést felesége, Magyar Fruzsina, a Vágó Istvánnak járót szintén felesége, Vágó Judit vette át. Keleti Éva nem tudott jelen lenni az ünnepségen, az elismerést később veszi majd át.

A főváros napján tartott ünnepségen, amelyen több más elismerést is átadták, Karácsony Gergely azt mondta, a díjazottak "Budapest szebbik és jobbik arca, színe és legjava."

A főpolgármester beszédében kijelentette: Budapest "őrzi a polgári ethosz maradékát hazánkban". Ennek a városnak a 150 éves küzdelmei és a mai küzdelmei is jelentős részben éppen arról szólnak: a ragaszkodásról a polgári értékekhez, hogy "hiszünk a demokráciában, hiszünk az európaiságban, az emberségben, a szolidaritásban, a civil kurázsiban" - mondta a főpolgármester. Hozzátette: mi itt, Budapesten ezek jegyében rendezzük be az életünket.

A díszpolgárokról szólva a főpolgármester arról beszélt, ők azok, akik Budapesten összeszedik a jövő zálogát, akik képesek voltak kilépni a dogmák szorításából, akik szembe mentek a jövőt felemésztő "jól van ez így" mentalitással, és akik máshogy, máshonnan néztek rá országra is, városra is, emberre is.

A díszpolgárok nagyívű életpályái adnak csillogást annak a budapestiségnek, amit a mindennapi találkozások, a történek, az itt élők egymáshoz és a városhoz való viszonya tölt meg hétköznapi tartalommal - mondta.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, "ma, a születésnapon" muszáj emlékeztetni magunkat: "azon múlik Budapest következő 150 éve is, hogy képesek vagyunk-e levetni a szűklátókörűség kényszerzubbonyát, és találunk-e a haza és a város hasznára megfelelő válaszokat."

Szerinte túl sokáig volt ez a város a dogmák, a megszokások, a "jól van az úgy" mentalitásának a csapdájában. Ami a mi életünkben történik a bolygónkkal, a környezetünkkel, a városainkkal, annak megoldását nem hagyhatjuk a gyerekeinkre - mondta Karácsony Gergely. Úgy vélte: már semmit nem tehetünk rutinból, kényelemből, megszokásból. Budapest 150 éves történelme előtt is úgy tudunk tisztelegni igazán, ha közben nem engedjük, hogy a város múltja foglyul ejtse a város jövőjét - mondta.

Karácsony Gergely kiemelte: ebben a városban a közösség érdeke előrébb való az egyéni részérdekeknél. Azt jelenti, hogy a méltóság egyenlősége mindenkit megillet, hogy Budapest nagyszerűségét a sokszínűsége adja - mondta.

A főpolgármester úgy fogalmazott, "Budapesten tudjuk: a szabad társadalomban annak polgárai elsősorban nem a maguk, hanem egymás szabadságáról gondoskodnak."

Ez pedig számunkra a dolgok emberi léptékének helyreállítását jelenti. A hatalom visszaszolgáltatását azoknak, akiket megillet - tette hozzá.

Karácsony Gergely kiemelte: ezért Budapesten nem az egyik, vagy a másik politikai oldal van hatalmon, Budapesten a budapestiek vannak hatalmon. "Ezek a mi értékeink, ezek az elveink, amelyek egyetlen szóval is leírhatóak: köztársaság" - mondta. Úgy fogalmazott: "a köztársaság, amit kiradíroztak az országunk nevéből, de a köztársaság ügye nem veszhet el, mert Budapest köztársaság".

Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala