Gyurcsány Ferenc 14 millió forintos büntetést kapott Kövér Lászlótól Orbán Viktor árulózásáért

Gyurcsány Ferencet 14 millió forintra büntette Kövér László házelnök, miután a DK elnöke árulónak nevezte Orbán Viktort a parlamentben. Az ügyet az Emberi Jogok Európai Bíróságára viszik.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, 14 millió forintos büntetést kapott Kövér László házelnöktől egy parlamenti szóváltás következtében. A vita során Gyurcsány azt állította, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, eladta hazája becsületét és függetlenségét, ezért Magyarországnak áruló kormánya és miniszterelnöke van. Kövér László erre reagálva elvette a szót Gyurcsánytól, mondván, hogy nincs joga a miniszterelnököt lehazárulózni.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy nem a "hazaáruló", hanem az "áruló" szót használta, és szerinte Kövér visszaélt a házelnöki hatalmával, korlátozva ezzel a képviselők szólásszabadságát. A DK elnöke bejelentette, hogy az ügyet Strasbourgig, az Emberi Jogok Európai Bíróságáig fogják vinni.

A politikus szerint az Európai Parlamentben más képviselők is használták az "áruló" kifejezést Orbánra, mégsem büntették meg őket. Gyurcsány továbbá azt is megjegyezte, hogy a magyar kormány tagjai nem tudnak megfelelően viselkedni az európai politikában.

Gyurcsány szerint a büntetés mértéke túlzó, és Kövér erkölcseivel és hallásával is problémák vannak.

A parlament őszi évadnyitóján Gyurcsány Júdásról kezdett el beszélni, részben Orbán Balázs 1956-tal kapcsolatos kijelentései miatt. Kövér László közbeszólt, hogy Gyurcsánynak nincs joga a miniszterelnököt lehazaárulózni, majd elvette tőle a szót. Gyurcsány a legrosszabb párttitkárnak nevezte Kövért, mire az elvette tőle a szót, és felszólította, hogy üljön le, és igyon egy pohár vizet. Gyurcsány folytatta a beszédet, majd hamarosan távozott a teremből.

Gyurcsány Ferenc friss videójában számolt be a 14 milliós büntetésről, és hozzátette, érdemes értékelni, mit árul el ez Kövér Lászlóról és a magyar parlamentarizmusról. Dobrev Klárától ugyanezért nem vették el a szót az Európai Parlamentben, korábban pedig Jakab Péter és Fekete-Győr András is lehazaárulózták a miniszterelnököt következmények nélkül.