Victor Ambros és Gary Ruvkun nyerték az orvosi Nobel-díjat 2024-ben

A 2024-es orvosi-élettani Nobel-díjat Victor Ambros és Gary Ruvkun kapták a mikroRNS felfedezéséért, amely alapvető szerepet játszik a génaktivitás szabályozásában.

A Svéd Királyi Akadémia hétfőn jelentette be, hogy az idei orvosi Nobel-díjat Victor Ambros és Gary Ruvkun kapták megosztva. A díjat a mikroRNS felfedezéséért ítélték oda, amely jelentős előrelépést jelent a génaktivitás-szabályozás területén.

Victor Ambros amerikai biológus a C. elegans fonálférgek vizsgálata során fedezte fel a mikroRNS-t, amely nem a fehérjék kódolásában, hanem a sejtek belső szabályozási folyamataiban játszik szerepet. Gary Ruvkun, Ambros kollégája, azonosította a mikroRNS pontos szerepét a sejt irányításában.

A mikroRNS-ek felfedezése új mechanizmust tárt fel a génszabályozásban, amely azóta univerzálisnak bizonyult a soksejtű életformák körében. Ezek a molekulák már sok százmillió éve szabályozzák az élőlények génjeinek működését, és hibáik különféle betegségekhez, például rákhoz vezethetnek.

Ambros és Ruvkun a nyolcvanas évek végén Robert Horvitz kutatócsoportjában dolgoztak, és a C. elegans fonálféreg genetikai programjainak időzítését vizsgálták. Felfedezésüket először 1993-ban publikálták, de csak 2000-ben vált igazán elismertté, amikor Ruvkun kutatócsoportja talált egy másik gént, amelyet szintén mikroRNS szabályozott.

A Nobel Bizottság október 7-én kezdte a bejelentéseket, és október 8-án a fizikai, október 9-én pedig a kémiai díjat jelentik be.

Érdemes megemlíteni, hogy az előző évben Karikó Katalin és Drew Weissman kapták az orvosi Nobel-díjat az mRNS technológia kifejlesztéséért, amely kulcsszerepet játszott a koronavírus világjárvány elleni vakcinák gyors fejlesztésében.

A Nobel-díjakat, amelyek mellé 11 millió svéd korona (körülbelül 390 millió forint) jár, a szokásoknak megfelelően Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át.