Cukorbeteg gyermekek kivétele az iskolai mobilhasználat szabályai alól

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő diákok az igazgatói engedély birtokában az iskolai idő alatt is maguknál tarthatják mobiltelefonjaikat, hogy nyomon követhessék a szöveti cukormérő eszközök által küldött adatokat.

Az iskolákban tanuló több mint 3000, 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermek számára lehetővé vált, hogy az igazgatók döntése alapján az iskolai idő alatt is maguknál tartsák a mobiltelefonjaikat. Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán keresztül tájékoztatta a nyilvánosságot erről a változásról.

A szülők feladata, hogy jelezzék az iskola igazgatója felé gyermekük 1-es típusú cukorbetegségét, amit orvosi igazolással kell alátámasztaniuk. Az igazgató ezen dokumentáció birtokában adhat engedélyt a mobiltelefon tanítási idő alatti használatára.

Az engedélyezés részleteit, mint a birtoklás és használat célját, az engedély érvényességének időtartamát, valamint a birtokolható tárgyat, az igazgató rögzíti a tanulmányi rendszerben. Ennek köszönhetően a diabéteszes gyermekek folyamatosan hozzáférhetnek az őket érintő legfontosabb információkhoz a mobiltelefonjukon keresztül.

Nyitrai Zsolt bejegyzésében kiemelte, hogy a cukorbeteg közösségek számíthatnak a kormány támogatására ebben a kérdésben, és idézte az ide vonatkozó jogszabályokat is: A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 2024. szeptember 1-től hatályos 24. § (4) bekezdés ba) pontja szerint a nevelési-oktatási intézmény igazgatója egészségügyi célból engedélyezheti az okostelefon használatát a tanítási nap folyamán.